Technology

DeskProto V7 free edition: gratis CAM software voor CNC frezen

CNC frezen is vaak sneller dan 3D printen. Dat zal Delft Spline Systems komende week op RapidPro 2018 laten zien. De Nederlandse CAM ontwikkelaar lanceert op RapidPro versie 7 van het CAM programma DeskProto. Het meest in het oogspringende vernieuwing: DeskProto V7 biedt de basis CAM versie om CNC te frezen gratis aan.

 

DeskProto lanceert nieuwe versie CAM software op Rapidpro

“RapidPro gaat over rapid. DeskProto laat zien dat CNC frezen vaak sneller is dan 3D printen”, zegt Les Lennings, DeskProto salesmanager. Om dit te onderstrepen, freest hij een beertray op de beurs in Veldhoven.

 

Contour- en kamerfrezen

Voor de rand en de gaten hierin gebruikt hij contourfrezen (één freesbaan die de tekening volgt met compensatie voor de dikte van de frees). Voor de tekst kiest hij voor kamerfrezen: meerdere freesbanen om alle materiaal binnen de gesloten contour weg te frezen. Deze beertray is het voorbeeld uit de 1e les van het DeskProto tutorial boek. De totale freestijd voor de beertray ligt tussen de 5 en 10 minuten, afhankelijk van het type freesmachine. De tray is sterk genoeg om zeven glazen bier te dragen. Niet alleen het frezen gaat snel, ook het programmeren met de nieuwe software.

 

deskproto

Gefreesd in vijf tot tien minuten.

 

3 soorten freeswerk

Met DeskProto zijn drie soorten freeswerk mogelijk. Vector data (meestal 2D), geometrie data (3D uit bijvoorbeeld STL files) en bitmap data (3D reliëf op basis van een digitale foto). Ook de gratis versie van het softwarepakket ondersteunt al deze drie soorten. DeskProto V7 biedt in de gratis versie de basisfunctionaliteit om zowel 2D als 3D te kunnen frezen. Het Nederlandse programma kan files inlezen uit elk 3D CAD systeem en kan zowel 3-, 4- als 5-assige CNC machines aansturen. De software is ontwikkeld om ontwerpers een tool te geven waarmee ze zelf hun ontwerpen kunnen frezen.

RapidPro 2018 vindt op 7 en 8 maart plaats in Veldhoven. Toegang is gratis na registratie.

Back to top button