design

Derde editie AM design challenge Additive Industries

Additive Industries heeft afgelopen week tijdens de masterclass officieel de 3e editie van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge gelanceerd. Professionals en studenten gaan opnieuw de strijd aan in twee categorieën. Zij worden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. Wie gaat de AM design challenge dit jaar winnen? 

 

Wie weet mogelijkheden van 3D printen maximaal te benutten?

Design: daar gaat het vooral om als je de voordelen van 3D printen maximaal wilt benutten. De sleutel tot succes ligt bij de ontwerper. Die moet in het ontwerp maximaal de mogelijkheden die de nieuwe productietechnologie biedt, benutten. 3D printen biedt ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten.

e-move
Het winnend design van de eerste challenge, de wielophanging voor een elektrische motorfiets.

e-Move: van 16 naar 1 onderdeel

De winnaars van de voorgaande edities hebben dat meer dan eens laten zien. Gilbert Peters van team e-Move bijvoorbeeld, die met zijn achterwiel ophanging voor een e-Bike de eerste award heeft gewonnen. Via topologie optimalisatie is het design aangepast om gewicht te besparen; daarna heeft het e-Move team functies geïntegreerd. Ook dat is een typisch voordeel dat 3D printen biedt ten op zichte van andere productietechnieken. Dat heeft bij ophanging meteen tot het derde voordeel geleid. Het aantal componenten waaruit de ophanging bestaat, werd teruggebracht van 16 naar 1.

 

atos engineering
De winnaar van de 2e designchallenge: de ophanging en positioneerunit voor de zonnepanelen aan een satelliet.

Atos: twee-in-één functie

Dit jaar won het team van Atos uit Spanje. De ontwerpers hebben een onderdeel voor het oriënteren van zonnepanelen aan een satelliet herontwerpen. Daarbij zijn ze vanaf het begin direct uitgegaan van additive manufacturing als productietechniek. Ook zij kiezen voor functie-integratie. Dankzij de mogelijkheden van 3D printen kan het onderdeel zowel de zonnepanelen bevestigen aan de satelliet alsook positioneren voor een optimale oriëntatie richting de zon.

Ultimaker 3 voor winnaars derde design challenge

Om engineers te stimuleren dit soort toepassingen te ontwikkelen en andere industrieën te inspireren, organiseert Additive Industries dit jaar de derde editie van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge. Partners CAE technologie ontwikkelaar (onder andere topologie optimalisatie software) Altair Engineering, Ultimaker en CECIMO, de koepelorganisatie van CNC werktuigmachinefabrikanten in Europa. De deelnemers worden ondersteund door het Additive Industries team dat hulp biedt bij het optimaliseren van het productontwerp. De winnaars in beide categorieën mogen een Ultimaker 3D printer mee naar huis nemen. Daarnaast worden de winnende ontwerpen geprint in metaal.

Hier vind je alle informatie over hoe je aan de design challenge kunt deelnemen.

 

Back to top button