MagazineTechnology

De ‘scavenger hunt’: waarom de VS snel inhalen met 3D printen

Oak Ridge National Laboratory had op de IMTS in Chicago een ‘scavenger hunt’ georganiseerd, a die in a day. Bij een aantal exposanten (zoals Lincoln Electric en Mazak) kon je zien hoe met 3D metaalprinten én conventionele technieken zoals CNC-frezen binnen een dag een matrijs klaar kan zijn. Whirlpool heeft met zo’n 3D geprinte matrijsinzet ondertussen 66.000 plaatdelen voor ijskasten geperst. In Amerika. Daar zal Trump blij mee zijn.

 

Lees hier de oktober editie van 3D Print magazine

Als Europeanen vinden we de Amerikaanse aanpak om overal een spel- of competitie-element in te brengen, vaak overdreven. En toch heeft die Amerikaanse aanpak iets. De betekenis van additive manufacturing wordt in één keer zichtbaar, tastbaar. Als je dan nog bedenkt dat de Amerikanen gemiddeld genomen sneller geneigd zijn risico te lopen én durfkapitaal in veel grotere mate aanwezig is dan in Europa, dan is duidelijk waarom de VS zulke grote stappen maken als het om additive manufacturing gaat.

Amerikaan loopt sneller warm voor nieuwe businesskansen

De onderzoeksinstituten en aanbieders maken zichtbaar wat 3D printen kan betekenen. En dan ziet de ondernemer de businesskansen en stapt in, sneller dan zijn Europese concurrent. Additive Industries heeft bijvoorbeeld twee Amerikaanse klanten inmiddels telkens twee systemen geleverd, omdat zij de businesskansen zien. Het verbaast mij niet als de Amerikanen de komende jaren met een aantal AM-technieken, vooral Direct Energy Deposition, ver voor gaan lopen op Europa. Technologisch zijn we in Europa wellicht verfijnder, zoeken we meer naar de details en willen we die vooral kunnen verklaren. De Amerikanen zijn eerder geïnteresseerd in de business. Die jagen ze na. Uiteindelijk gaat het daar toch om?

 

RapidPro en verdienmodel

Het verdienmodel met 3D printen moet voorop staan. Gelukkig dat RapidPro 2019 ook meer de nadruk gaat leggen op de toepassing van additive manufacturing. Het wordt tijd dat ook wij de schatten van additive manufacturing vinden.

Franc Coenen
franc.coenen@3dprintmagazine.eu

Foto’s: helemala boven de 3D geprinte matrijs. Hierboven na het frezen is direct het eindresultaat beschikbaar. A Die in a Day.

 

Back to top button