3D printmarkt

Formnext 2018 groeit naar ruim 550 exposanten

Formnext groeit opnieuw. Dit jaar zijn de twee verdiepingen van hal 3 van de Messe Frankfurt al wekenlang voor de start van de beurs uitverkocht. Meer dan 550 exposanten uit 33 landen vullen samen 36.000 vierkante meter. Daaronder liefst 165 deelnemers die voor de eerste keer op Formnext erbij zijn. Belangrijk nieuw item op de beurs: een trans-Atlantische top over standaarden voor additive manufacturing.

 

Internationaal forum over AM-standaarden

De 3D printindustrie heeft dringend behoefte aan internationale normen. Het is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden waarom bezoekers naar Formnext gaan, maar de beursorganisatie pakt het onderwerp wel op en zet het prominent op de agenda. Op 14 november, de tweede beursdag, gaan zowel Duitse als Amerikaanse deelnemers in samenwerking met US Commercial Service op het eerste AM Standards Forum met elkaar informatie delen over standaarden in deze industrietak. Naast vertegenwoordigers uit de politiek, de AM-industrie én de internationale norminstituten, kunnen ook bezoekers aan Formnext deelnemen aan de bijeenkomst.

Nederland is opnieuw sterk vertegenwoordigd, net als verleden jaar toen Sabic toepassingen van 3D printen toonde voor de scheepsbouw.

 

Accentverschuiving naar de toepassing

Ook Formnext verschuift het accent dit jaar naar de toepassing van 3D printen. Naar de businesskant dus. In de Ready4industry area vinden de bezoekers concrete toepassingen van additive manufacturing uit de industrie. De voordelen vanuit zowel de businesskant als de engineeringzijde komen hier aan bod. Dit paviljoen wordt ondersteund door de Werkgroep Additive Manufacturing van de VDMA. Het AM4U platform sluit hierop aan. Hier worden trainingen aangeboden evenals een carrièrebeurs. Onderdeel is dit jaar ook het seminar Discover3DPrinting, dat met name het MKB handvatten aanreikt om te starten met 3D printen. Dit seminar wordt georganiseerd in samenwerking met ACAM Aachen Center for Additive Manufacturing. Nieuwe ideeën komen natuurlijk vooral aan bod in de purmundus challenge en de Start-up Challenge. Samen met TCT wordt een uitgebreid forum georganiseerd.

Volxeljet presenteerde in 2017 een product van de high speed sintermachine, dit jaar wordt de productieversie van deze SLS-printer getoond.

 

 

Editie 2019: verder groeien in hallen 11 en 12

Formnext 2018 belooft dus op voorhand een editie te worden die het record van vorig jaar gaat verbreken. Nederland is goed vertegenwoordigd: de Nederlandse exposanten vormen na China (13,4%), USA (10,8%), Italië (8,2%), het VK (7,5%) de vijfde grootste groep (6,6%) wat betreft exposanten van buiten Duitsland, samen met Frankrijk en Spanje. Beursmanager Sacha F. Wenzler kijkt alvast vooruit naar 2019. Volgend jaar verhuist de beurs namelijk naar de nieuwe hal 12 van de Messe Frankfurt. Samen met hal 11 is er dan 58.000 vierkante meter beursvloer beschikbaar voor Formnext. “Het feit dat we erin geslaagd zijn alle expositieruimte te vullen nadat we uitgebreid hebben, onderstreept de zeer dynamische en duurzame groei van Formnext. Het is een bevestiging van het beursconcept dat we samen met de industrie hebben ontwikkeld”, zegt Sascha F. Wenzler.

Formnext vindt van 13 tot en met 16 november in Frankfurt

 

Benieuwd of VShaper de definitieve 5-assige FDM-printer in Frankfurt presenteert.

VShape

 

 

Back to top button