Applications

Hongaars studententeam en Audi 3D printen complete motor

Het Hongaarse studententeam SZEngine is samen met Audi Hungaria erin geslaagd om alle hoofdonderdelen voor de 55-pk sterke motor voor hun Formula Student raceauto te 3D printen. De eencilinder motor is volledig geredesignd voor additive manufacturing en op een SLM 280 metaalprinter van SLM Solutions geprint.

 

SLM Solutions toont 3D geprinte motor op Aluminium 2018

De Hongaarse studenten hebben een primeur: het is de eerste 3D geprinte verbrandingsmotor in een Formula Student klasse ter wereld, zegt SLM Solutions. De motor wordt deze week in Düsseldorf getoond op Aluminium 2018.

 

Van links naar rechts Z. Dudás, 3D metaalprint specialist bij Audi Hungaria, M. Schroeder und Ralf Frohwerk van SLM Solutions met de 3D geprinte onderdelen voor de eencilindermotor.

 

Redesign voor AM noodzakelijk

In eerste instantie hebben de studenten het bestaand ontwerp voor de carter geprint. Dat bleek slecht uit te pakken vanwege de vele support die nodig was. Daarop zijn de studenten aan de slag gegaan met het herontwerpen, specifiek voor 3D metaalprinten. Uiteindelijk hebben ze negen componenten van de eencilinder motor opnieuw ontwerpen en 3D geprint, waaronder het carter, de cilinder, de cilinderkop, het deksel en nog een aantal deksels, onder andere voor de oliepomp. De geprinte onderdelen zijn bij het Motorenanlaufcenter (MAC) van Audi in Hongarije mechanisch nabewerkt en daarna samengebouwd tot een werkende verbrandingsmotor. Audi Hungaria werkte eveneens al aan de ontwikkeling van een 3D geprinte motor, uiteindelijk is men gaan samenwerken met de studenten.

 

AM geschikt voor low volume productie

Volgens Ralf Frohwerk, global head of business development bij SLM Solutions, toont dit project aan dat 3D metaalprinten niet alleen voor prototypes kan worden ingezet, maar ook voor low volume series van functionele componenten. Daarnaast wijst hij erop dat de studenten laten zien welke productieverbeteringen mogelijk zij als je voor additive manufacturing gaat ontwerpen. Ook functies kunnen dan verbeterd worden.

 

Back to top button