Technology

AM op Hannover Messe: 3D geprinte structuurdelen én belastingssensoren

Meer AM-innovaties op Hannover Messe 2022


De 2022 editie van de Hannover Messe is een korte beurs. Dat neemt niet weg dat je tot en met donderdag 2 juni een aantal interessante innovaties op het vlak van additive manufacturing in Hannover kunt zien. Zoals een oplossing van Fraunhofer ILT dat een 3D geprint structureel element toont waarin sensoren zijn geïntegreerd voor slim onderhoud. 



Stel dat onderdelen zelf aangeven wanneer onderhoud nodig is; of wanneer ze dreigen te falen? Op meerdere plaatsen gebeurt onderzoek in deze richting. Fraunhofer ILT toont een sentient component, zoals de wetenschappers de component voor een structuur noemt. Het metalen onderdeel is niet alleen digitaal geproduceerd middels additive manufacturing (LPBF technologie), de onderzoekers zijn er tevens in geslaagd om sensoren te integreren. Ook deze sensoren worden geprint met laser.

Structuurdelen bewaken zelf continue of ze overbelast raken

Overbelasting vroegtijdig signaleren

Deze sensoren detecteren in een vroeg stadium overbelasting van het structuurcomponent. ILT maakt gebruik van een draadloze telemetrieoplossing van i4M-Technologies om de sensorgegevens door te geven. Potentiële toepassingsgebieden voor dergelijke “sensorcomponenten” kunnen overal worden gevonden waar voorspellend onderhoud reeds wordt toegepast. De productie van component en sensor in één stap moet ook de ontwikkeling mogelijk maken van nieuwe toepassingsgebieden waar conditiebewaking voorheen te complex of te duur was, zoals de automobielsector, de consumentenelektronica of in werktuigbouw machines. Je vindt Fraunhofer ILT in hal5, stand A06 van de Hannover Messe.

Geleidende structuren printen op dunne films en andere materialen

Het printen van structuren met geleidende eigenschappen is een van de thema’s waar wetenschappers van INM Leibniz (Instituut voor Nieuwe Materialen) zich mee bezighouden. Zij hebben een hybridemateriaal ontwikkeld, dat bestaat uit nanodeeltjes van metaal (een polymeer met geleidende eigenschappen zit als coating om de metaalpoeders) gecombineerd met water of een ander polair oplosmiddel. De inkten zijn geschikt voor het printen van geleidende structuren op bijvoorbeeld dunne polymeerfilms of papier. Er is geen thermische of UV-behandeling nodig, terwijl standaard metaalinkten na het inkjetprinten moeten worden gesinterd om geleidend te worden. “Onmiddellijke geleidbaarheid bij het drogen, mechanische flexibiliteit en goede biocompatibiliteit zijn belangrijke eigenschappen van onze inkten,” legt INM-materiaalwetenschapper Tobias Kraus uit. “De hybride inkten bevatten een kleine organische polymeercomponent die helpt de elektrische geleiding te behouden, zelfs wanneer het substraat gebogen is.” Hierdoor is het mogelijk op bijna alle substraten te drukken, zoals folie, papier of textiel, aangezien de laatste sinterstappen bij relatief hoge temperaturen worden vermeden. De ontwikkelaars presenteren hun hybride inkten presenteren op stand B28 in hal 2.

3D geprinte lichtgewicht fiets

In een heel andere richting zoeken de studenten van de  Otto von Guericke University Magdeburg het.  De startup Urwahn van de universiteit heeft de Urwahn Gravel E-Bike Waldwiesel.E ontwikkeld. Het frame van deze fiets wordt gedeeltelijk 3D geprint: de verbindingsstukken. De verbindingsstukken worden daarna met andere stalen buizen aan elkaar worden gesoldeerd om het complete frame te vormen. Het resultaat is een organisch ogend silhouet met vloeiende vormen en onzichtbare buisovergangen, zoals dat anders meer bekend is van fietsen met carbon frames. Het elektrische gravel bike weegt slechts 14,8 kilogram. Daarmee is volgens de makers de lichtste gravel bike momenteel op de markt. De fiets staat in hal 2 stand A46


Praktijkcheck: de haalbaarheid van AM 

Niedersachsen ADDITIV (een initiatief van Laser Zentrum Hannover (LZH) en het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) gooit het over een heel andere boeg. De beide onderzoeksinstituten hebben een praktijkcheck ontwikkeld voor bedrijven die additive manufacturing willen integreren in hun productie.  Bij veelbelovende projecten bespreekt “Niedersachsen ADDITIV” vervolgens samen met deskundigen van het bedrijf ter plaatse tijdens de praktijkcheck de randvoorwaarden en geschikte procedures voor de uitvoering. Afhankelijk van het project is ook een haalbaarheidsanalyse mogelijk op de faciliteiten van de technische demonstratieruimte van het LZH – inclusief eerste testcomponenten. In dit kader controleren 3D-printingexperts ook nog een keer de echte productieprocessen. Aan het eind van de 3D-printing praktijkcheck ontvangen bedrijven een advies over de te gebruiken processen, over de aanschaf van eigen apparatuur of over mogelijke samenwerking met een dienstverlener. De praktijkcheck is gratis, producentneutraal en gericht op kleine en middelgrote bedrijven in Nedersaksen. Een idee om te kopiëren naar de Benelux? In Hannover vind je er meer over in hal 5 stand D16.

Tot slot kun je op de stand van Fladers Investment  & Trade het innovatieve 3Desk concept zien van Flam3D leden Guaranteed en Formando in hal 8 stand E30. 

De 2022 editie van de Hannover Messe start maandag 30 mei en duurt tot en met donderdag 2 juni.

Back to top button