Technology

3D&FPP-project: oplossing voor gemakkelijker nabewerken AM-werkstukken?

Deze week worden in Rotterdam de resultaten gepresenteerd van het 3D&FPP project. Een algoritme in de cloud berekent de NC-code voor een CNC-machine om near net shape 3D geprinte werkstukken na te bewerken. Metalen AM-werkstukken kunnen straks zonder extra programmeerwerk worden nagefreesd. Post processing wordt eenvoudiger, goedkoper en kwalitatief beter.

De partners in het Interreg 2 Seas project hebben de afgelopen jaren een oplossing ontwikkeld die het nabewerken van 3D geprinte metalen werkstukken moet vereenvoudigen. Post processing op CNC-machines is nu immers vaak nog een behoorlijke uitdaging. “In de nabewerking zitten hoge kosten in omdat het heel veel handmatig werk is”, zegt Jurjen Lengkeek, projectleider. “Wij proberen dat traject zoveel mogelijk te automatiseren.” Hierdoor kan 3D printer veel breder worden toegepast. De projectpartners hebben hun oplossing vooral op precisie componenten afgestemd.

Rotterdams project leidt tot algoritme dat op basis van scandata NC-code genereert

Complete oplossing van opspanning tot NC-code

Het resultaat is een cloudbased algoritme. Dat is geschikt voor de bestaande CNC-machines. Met dit resultaat wil men de doorlooptijd van de nabewerking van een AM-product halveren in tijd, en qua kosten verminderen met 30%.  Om dit te bereiken heeft men een geïntegreerde concept ontwikkeld, inclusief een oplossing voor flexibel opspannen en 3D scannen. Postprocessing gaat zover tot het polijsten van de werkstukken.

Flexible Post Processing Solutions

Donderdag 19 maart vindt in de RDM Loft de officiële afronding van het project plaats. Nadat de definitieve resultaten zijn gepresenteerd, zijn er live demonstraties van de Flexible Post Processing Solutions. De onderdelen die men bewerkt, zijn een scharnier voor een vliegtuig (Fokker), een mini propellor van het RAMlab en het spiegelobject dat speciaal in het 3D&FPP project werd ontwikkeld. Dit is een product met specs uit de halfgeleiderindustrie. Dit laatste moet spiegelglans worden gepolijst na het 3D printen. In dit ontwerp zitten dubbel gekromde oppervlakken en interne structuren. Als 3D printtechnologie gebruikt men zowel laser poederbedprinten als ook de WAAM-technologie waar in Rotterdam veel onderzoek naar wordt gedaan.

Meer informatie vind je hier.

Back to top button