MaterialsTechnology

Canon reduceert krimp bij 3D printen keramiek

Canon kondigt een slm-technologie aan voor het 3D printen van keramische precisie componenten. Het verschil met de bestaande oplossingen voor het 3D printen van technisch keramiek is dat Canon met selective laser melting de poeders direct smelt. Hierdoor weet men de krimp tijdens het sinteren tot onder de een procent terug te brengen. Brengt Canon 3D printen keramiek naar een nauwkeuriger niveau?

 

Nieuwe technologie en materiaal voor nauwkeurigere werkstukken

Canon mag dan wel in de Benelux uit de 3D printmarkt zijn gestapt, in de rest van de wereld en vooral in Japan blijft het concern actief met additive manufacturing. Met de nieuwe technologie om aluminiumoxide gebaseerde keramische materialen te printen, zegt Canon het probleem van krimp tijdens het sinteren van keramische werkstukken die met stereolithografie techniek worden geprint, bijna volledig op te lossen.

 

Nog slechts 0,8 procent krimp

Het Japanse concern heeft zowel een nieuwe generatie aluminiumoxide gebaseerd keramisch poeder ontwikkeld alsook de slm-technologie om deze te printen. In plaats van de gebruikelijke krimp van ongeveer 20%, is het maatverschil tussen het groene deel en het gesinterde werkstuk bij de nieuwe technologie slechts 0,8%. Canon zegt dat je daardoor nauwkeurigere producten kunt printen, ook met complexe (interne) structuren.

3D keramiek

Een aantal voorbeelden van producten die Canon met de nieuwe technologie én materiaal 3D print. Details over de marktintroductie heeft Canon niet bekend gemaakt. (Foto’s: Canon)

 

Eerst industrie, dan andere sectoren

Concrete plannen voor de introductie van de technologie maakt Canon op dit moment nog niet bekend. Wel zegt het verschillende toepassingsmogelijkheden te zien, zowel in de industrie waar hittebestendige materialen nodig zijn alsook in de medische industrie. De komende tijd gaat Canon in eerste instantie onderzoek doen naar toepassingen voor het printen van prototypes van industriële onderdelen. In tweede instantie wil men de toepassingen verbreden naar de medische sector en andere sectoren waarin nauwkeurige onderdelen in kleine aantallen gevraagd zijn.

 

Back to top button