Manufacturers

Additive Industries sluit partnerschap met Sigma Labs

Additive Industries heeft een technologie partnerschap gesloten met Sigma Labs. Het Amerikaanse bedrijf, dat geavanceerde inspectiesystemen ontwikkelt, wordt betrokken bij de verdere ontwikkeling van de Eindhovense 3D-printer voor metaal. Additive Industries zet hiermee een belangrijke stap. 

 

Integratie van kwaliteitscontrole bij 3D-printen metaal

 

Tijdens EuroMold gunde het Nederlandse bedrijf de bezoekers van de beurs al een blik op het concept van de nieuwe machine die momenteel wordt ontwikkeld. De inspectie- en controletechnologie van Sigma Labs gaat daar een belangrijke rol in spelen. “Voor Additive Industries is de samenwerking een belangrijke stap voorwaarts voor invulling van onze doelstelling om een goed voorspelbaar en reproduceerbaar proces te ontwikkelen. Sigma Labs heeft jarenlange ervaring op het gebied van kwaliteitscontroles in hoogwaardige industrieën als de lucht- en ruimtevaart”, zegt Daan Kersten over de samenwerking. Mark Cola, president en CEO van Sigma Labs zegt blij te zijn met de samenwerking omdat het Sigma Labs “helpt nauwer samen te werken met bedrijven aan verbeterde en betrouwbare industriële toepassingen van additive manufacturing in grotere volumes.”

Laagopbouw realtime monitoren 

Sigma Labs heeft PrintRide3D ontwikkeld, een geavanceerd systeem om de kwaliteit van 3D geprinte metalen componenten non-destructief te testen en bewaken. PrintRide3D is een combinatie van specifieke soft- en hardware waarmee je real time het opbouwen van het metalen onderdeel in de machine kunt monitoren. De basis hiervoor is onder andere een analyse van de akoestische energie. De inspectie gebeurt tijdens de opbouw van elke laag, zodat je niet langer de volledige productie moet afwachten voordat je kunt gaan testen of het onderdeel goed is. Bij sommige complexe onderdelen is zo’n controle achteraf praktisch zelfs onuitvoerbaar. Het Amerikaanse bedrijf ziet PrintRide3D als het antwoord op de vraag van gebruikers van additive manufacturing naar een oplossing om de betrouwbaarheid van het proces te verbeteren. Met name voor toepassingen in aerospace en de (bio)medische industrie is dat een vereiste wil de technologie verder doorbreken. GE gaat de technologie van Sigma Labs gebruiken in de productiefaciliteit voor het 3D-printen van de brandstofinjectoren voor de LEAP-vliegtuigmotoren.

 

Addind-nexgeneration212-37-AMModulair concept van Additive Industries 

De Nederlandse ontwikkelaars van de nieuwe industriële 3D metaalprinter bouwen een modulair concept voor het 3D-printen van metaal. In eerste instantie worden een reinigingsmodule en een module voor warmtebehandeling aan de machinelijn toegevoegd, zodat de producten die van de machine af komen daadwerkelijk af zijn en er niet eerst nog de nodige nabewerking moet gebeuren. Door de samenwerking met Sigma Labs kan nu ook de kwaliteitscontrole geïntegreerd worden.  Later wil Additive Industries aan de 3D-printer een freesmodule toevoegen. Dat het Nederlandse bedrijf in korte tijd een 3D-printer voor metaal kan ontwikkelen, is volgens Daan Kersten te danken aan de aanpak. “We combineren op een slimme manier bestaande technologie in ons concept. De klant die metaal wil 3D-printen is namelijk geïnteresseerd in het product dat hij maakt, niet in de machinemodules. Door de stappen te integreren in één machine verkorten we doorlooptijd, besparen kosten en verbeteren we de kwaliteit doordat we bijvoorbeeld de warmtebehandeling direct uitvoeren zonder dat het product eerst weer afkoelt.” In de loop van 2015 moeten de eerste pilotklanten aan de slag gaan, op EuroMold 2015 moet de machine marktrijp zijn.

 

Meer informatie 

Additive Industries

Sigma Labs

Back to top button