softwareTechnology

MetalFab1 klaar voor PrintRide3D in-situ AM-monitoring systeem

De MetalFab 1 3D metaalprinter van Additive Industries is gecertificeerd voor het PrintRide3D in-situ AM-monitoring systeem van Sigma Labs. De Nederlandse AM-machine is PrintRite3D Ready, hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Sigma Labs ziet real-time in-situ monitoring als een van de middelen om de groei van additive manufacturing te versnellen.

De samenwerking tussen de twee bedrijven dateert al van enkele jaren terug. Nu kunnen klanten de oplossing als optie op de metaalprinter kiezen. Sigma Labs heeft een systeem ontwikkeld om het 3D printproces te monitoren en de kwaliteit van de 3D geprinte werkstukken te borgen. Sensoren in de machine verzamelen data aan de hand waarvan de software quasi real-time visualiseert wat er in het smeltbad gebeurt. De software analyseert, geeft feedback en stuurt het proces verder aan.

Bestaande MetalFab1 machines kunnen uitgebreid worden met het analysesysteem van Sigma Labs

Kortere kwalificatie trajecten

Mark K. Ruport, CEO van Sigma Labs, zegt dat de engineering teams van Additive Industries en het Amerikaanse bedrijf een mijlpaal hebben bereikt. Het systeem wordt als het eerste beschouwd waarmee je bijna real-time zichtbaar maakt wat in het smeltbad van de quad laser metaalprinter gebeurt. De volledige thermische geschiedenis van het werkstuk wordt laag voor laag opgebouwd en is beschikbaar voor analyses. Eindgebruikers kunnen met het PrintRite3D systeem sneller onderdelen kwalificeren voor additive manufacturing, de materiaalverspilling reduceren en de kosten in het vervolgproces verminderen. In-situ AM-monitoring voorkomt bijvoorbeeld hoge inspectiekosten met CT scanners achteraf om de kwaliteit te controleren.

Nieuwe en bestaande MetalFab1 metaalprinters

Mark Vaes, CEO en CTO van Additive Industries, noemt de certificering van de MetalFab1 voor het systeem van Sigma Labs een belangrijke aanvulling op het product portfolio van het Nederlandse bedrijf. “De PrintRide3D oplossing past precies in onze focus op kwaliteit en reproduceerbaarheid.” De twee bedrijven zijn de verkoop van het PrintRite3D systeem gestart. Het kan zowel op nieuwe machines besteld worden alsook kunnen geleverde MetalFab 1 systemen ermee uitgerust worden.

Inspectie verbetert niet de kwaliteit noch garandeert het de kwaliteit. Inspectie is te laat.

Afbeelding: Sigma Labs

Waarom procescontrole zo belangrijk is voor AM

Darren Beckett, CTO, en Rob Fisher, Business Development Manager van Sigma Labs, hebben in recente blogposts benadrukt dat de hoge mate van onzekerheid waarmee additive manufacturing momenteel is omgegeven, een van de remmende factoren is. Kwaliteitscontrole remt de groei af. In dit artikel wordt uitgelegd waarom kwaliteitscontrole behoort te beginnen bij procescontrole en niet bij – veel te dure – inspecties van de geproduceerde onderdelen. Darren Beckett haalt hierbij een citaat aan van W. Edwards Demming: “Inspectie verbetert niet de kwaliteit noch garandeert het de kwaliteit. Inspectie is te laat. De kwaliteit, goed of slecht, is al in het product.” Daarom kiest Sigma Labs voor een in-situ AM-monitoring systeem. procescontrole, iets dat de halfgeleiderindustrie al sinds jaar en dag doet. Sigma Labs gebruikt het thermisch 2D of 3D beeld om tijdens het printen al te analyseren of het onderdeel aan de kwaliteitscriteria voldoet.

Back to top button