Applications

Igus Tribofilament: 3D-print je eigen glijlagers en -moeren

Igus stapt in 3D-printen. De fabrikant van kabelrupssystemen en kunststof glijlagers heeft een verbeterd filament ontwikkeld. Dat belooft een 50 keer betere wrijvingsbestendigheid dan standaard filament voor 3D-printers. Igus gaat bovendien de CAD-files van een aantal producten beschikbaar stellen. Klanten kunnen hun eigen glijlagers 3D-printen. 

 

Nieuw filament beter bestand tegen wrijvingsslijtage

 

Op EuroMold trok Igus veel volk naar de stand. En dat had niet alleen te maken met het feit dat de ontwikkelaars van goedkope FDM-printers vaak onderdelen van het Duitse bedrijf inzetten in hun 3D-printers. De aandacht kwam vooral van engineers en productontwikkelaars, omdat Igus het nu aantrekkelijk maakt zelf glijlagers en andere producten te gaan 3D-printen. “Kun je voor een toepassing volstaan met een standaard product en heb je het niet binnen enkele uren nodig, dan zijn de kunststof glijlagers nog de beste oplossing. Maar voor speciale maten en als je het direct nodig hebt, is 3D-printen een alternatief”, zo schetste Tom Krause, product manager iglidur Tribofilament de markt waarop het Duitse bedrijf zich richt.

 

Hogere elasticiteit 

Igus heeft het 3D-printmateriaal Tribofilament eerder dit jaar op de Hannover Messe gelanceerd. Nu is er een verbeterde versie beschikbaar. Deze onderscheidt zich met name door betere wrijvingseigenschappen, wat zich vertaalt in minder slijtage van het glijlager uit de 3D-printer. Het nieuwe materiaal iglidur I180 PF heeft een hogere elasticiteit. Het is daardoor 50 keer minder gevoelig voor wrijvingsweerstand dan het filament dat normaal in een 3D-printer wordt gebruikt. Het laat zich net zo gemakkelijk verwerken.

 

Toepassingen

De toepassingen moet je volgens Tom Krause zoeken in engineers die een speciaal glijlager willen. Of als je zeer snel een glijlager nodig hebt. Dan loont het de moeite om het zelf te printen, omdat het dan binnen enkele uren beschikbaar is en afhankelijk van de toepassing een relatief goede standtijd kent. Igus heeft het materiaal uitvoerig getest in het eigen laboratorium, waar ook de andere kunststoffen worden onderzocht. Het filament (zowel in 1,75 als 3 mm doorsnde) wordt verwerkt bij een nozzletemperatuur van 220 tot 250 graden C. Om het gemakkelijk te maken, gaat Igus een aantal CAD-files van glijlagers digitaal beschikbaar stellen via de website. Het is niet het volledige CAD-model, de draad in een glijmoer is bijvoorbeeld niet opgenomen. Die moet je nog zelf tekenen als je wilt gaan 3D-printen.

 

Onderdelen voor 3D-printers 

Igus richt zich ook in toenemende mate op de markt voor onderdelen voor FDM-printers. Dat doet men onder andere met het kunststof lager drylin RJ4JP, een kunststof lager dan geen smering of onderhoud nodig heeft. Ook kabelrupsen die uit de fabriek in Keulen komen zijn geschikt voor de printers.

 

Meer informatie 

Igus Benelux

Igus hoofdkantoor

Back to top button