3D printmarkt

Aarzelende 3D printermarkt klaar voor groeiversnelling?

De verkopen van 3D printers zijn dit jaar lauwtjes uit de startblokken gekomen. Vergeleken met Q1 van verleden jaar, is er zelfs sprake van een lichte krimp van de 3Dprintermarkt in aantallen gerekend. Althans dat concludeert marktonderzoeker Context.

Chris Connery van het Britse bureau is desondanks positief over heel 2019. Nieuwkomers en nieuwe investeringen effenen het pad voor een gezonde groei later dit jaar.

Context onderzoekt de wereldwijde 3D printermarkt op kwartaalbasis. Chris Connery, vice president Global Research, zegt echter dat je om ruis te filteren, beter naar de trend van vier kwartalen kunt kijken. “Niet alleen zijn de leveringen in sleutelsectoren over vier kwartalen gerekend hoger, vooral de komst van een nieuwe klasse 3D metaalprinters én nieuwe investeringen op veel fronten, kun je als leading indicators zien dat de groei gaat versnellen.”

Context ziet positieve punten ondanks lichte daling van verkoopaantallen

HP heeft recent in Barcelona een nieuwe R&D centrum voor 3D printen geopend. Komende maanden start de levering van meerdere HP printers aan bedrijven die hiermee serieproductie gaan opschalen. (foto HP)

Snapmaker: beste Kickstarter campagne ooit

Context verdeelt de 3D printermarkt in vier segmenten: Industrial alles boven $ 100K; Design tussen $20K en $100K; Professional zijn de printers tussen $2,5K en $20K in. Daaronder heb je nog de Personal printers, die al meerdere kwartalen achter elkaar krimpt. Dat is ook het eerste kwartaal van dit jaar het geval (-6%). Toch zijn er lichtpuntjes: de daling zwakt af. En Connery wijst op het succes van Snapmaker op Kickstarter. De start-up heeft $7,8 miljoen opgehaald. Een teken dat er nog steeds een sterke vraag is in dit deel van de markt.

Professional segment: gezonde groei trekt aandacht vroegere marktleiders

Een aantal spelers, zoals Ultimaker en Formlabs heeft deze markt de rug toegekeerd. Ze zijn bewust doorgegroeid naar het hogere Design segment, wat een duidelijke B2B markt is. Dat pakt dit jaar goed voor ze uit, want in tegenstelling tot de totale 3D printermarkt, hebben zij gezamenlijk hun verkopen in Q1 met 30% zien toenemen. Ook over de periode van een jaar gekeken groeit dit segment met een gezonde 12%. Dat heeft de aandacht getrokken van 3D Systems en Stratasys, die eerder deze markt hebben verlaten en er nu weer terug in zijn. 3D Systems profiteert mee van de groei met de verkopen van Figure 4 en NextDent. Stratasys zal via dochter Makerbot in de komende kwartalen gaan profiteren van de groei.

Formlabs (met op de foto de nieuwe grotere 3D printers) is een van de spelers die profiteren van de groei van het Professional segment.

Desktop Metal en Markforged

De twee hoogste prijsklassen laten een minder uitgesproken beeld zien. In de Designklasse zijn 11% meer 3D printers verkocht in Q1, maar hier laat de langere trend juist een afname zien. Strasys, EnvisionTec en 3D Systems hebben volgens Context in dit marktsegment te maken gehad met dubbelcijferige krimp. Chris Connery geeft in zijn analyse signalen dat dit segment in de toekomst wel eens samengevoegd kan worden met de Industrial markt. De printers kunnen wel eens van de ene naar de andere klasse verschuiven. En dan zijn er nog de goedkopere 3D metaalprinters. Daar zit wel groei in, concludeert Context. Desktop Metal en Markforged hebben in Q1 de show gestolen met hun lager geprijsde metaalprinters. Al met al zijn er verkopen in de Industrial markt met 11% gestegen in Q1.

Carbon is een van de spelers in de polymeermarkt die klanten aan zich weet te binden die massaproductie met 3D printen gaan doen.

Fundamenten onder massaproductie kunststof 3D printers

De komende kwartalen zal de muziek vooral zitten aan de polymeerkant. Chris Connery leidt dat af uit de extra investering van $260 miljoen die Carbon heeft aangetrokken (waardering nu $2,4 miljard) en de aankondigingen van bedrijven als Ridell dat ze bezig zijn volumeproductie met 3Dprinten op te starten. In Q2 heeft HP laten weten dat een groot aantal 3D printers geleverd gaan worden aan SmileDirectClub, voor de productie van dentale producten. “De eerste helft van 2019 kenmerkt zich meer door bedrijven die de basis leggen voor toekomstige groei dan door korte termijn versnelling van de verkoopaantallen.”

FOTO: 3D System is met onder andere Figure 4 terug in het Professional segment en dat slaat aan.


Back to top button