designsoftware

3DXpert for SolidWorks controleert printbaarheid van designs

3D Systems toont op Solidworks World de nieuwe release van zowel Geomagic for Solidworks als 3DXpert for Solidworks. Met deze laatste software geeft 3D Systems de design engineers extra gereedschappen in handen om de maakbaarheid en kosten AM-componenten al tijdens de ontwerpfase te controleren.

3D Systems biedt nog steeds een gratis basisversie aan van 3DXpert voor SolidWorks gebruikers. Deze software is vorig jaar tijdens het event voor Solidwork gebruikers gelanceerd. Add-ons en de professional versie zijn betaald. Deze bevat opnieuw een aantal extra tools om de maakbaarheid van een design te controleren., zowel vanuit het oogpunt van kosten als de kwaliteit. De geïntegreerde analysetools beoordelen een ontwerp op beide aspecten als het geprint gaat worden. Ook bevat de software een simulatiemodel om de optimale oriëntatie van het werkstuk tijdens het 3D printen te vinden. Verder zijn er nieuwe 2D en 3D nestingen mogelijk, wat tot kostenbesparingen kan leiden.

Maakbaarheid en kosten AM-componenten controleren vanuit de CAD-omgeving

Ook nieuwe lattice structuren

De directe koppeling van de 3DXpert software met SolidWorks zorgt ervoor dat de engineers direct vanuit hun CAD-software de data doorsturen naar de software van de 3D printerfabrikant. De data van het voor 3D printen geoptimaliseerde ontwerp worden automatisch teruggelezen door SolidWorks. Verder voegt 3D Systems een aantal nieuwe lattice structuren toe aan de software en krijgt de gebruiker er meer controle over. Didier Guillon-Cottard, CEO van Imprint Medical, een van de eerste gebruikers van de software, zegt dat de designtijd voor complexe geometrieën gehalveerd is doordat de nieuwe software veel sneller de latticestructuren integreert in het ontwerp. “Bovendien kunnen we doordat we de parameters voor de lattice cellen kunnen wijzigen, onze expertise veel beter etaleren. Imprint Medical is gespecialiseerd in het ontwikkelen en ontwerpen van implantaten voor de orthopedische markt. Het heeft vooral omwille van de mogelijkheid om lattice structuren snel en gemakkelijk te integreren voor de 3DXpert software gekozen.

Nieuwe versie Geomagic voor scannen

Tijdens het event in Dallas toont 3D Systems verder de nieuwe Geomagic voor 3D scannen in combinatie met SolidWorks. Een van de vernieuwingen is dat kleurendata direct worden meegegeve aan de CAD-software. Daarnaast zijn de nieuwste scanners met hun specifieke dataformaten aan de software toegevoegd. De nieuwe versie van Geomagic wordt vanaf maart 2019 beschikbaar.

Solidworks World start 11 februari in Dallas

Back to top button