Applications

Spark Campus biedt laagdrempelige toegang tot 3D metaalprinten

In Den Bosch is Spark Makers Zone officieel open. Deze open techniekwerkplaats richt zich nadrukkelijk op de maakindustrie, naast onderwijs en particulieren. Als enige beschikt Spark Makers Zone over hoogwaardige 3D printtechnologie, waaronder de Metal X metaalprinter van Markforged en een ABB-robot met printkop zoals deze door CEAD is ontwikkeld.

Een werkplaats met een 3D metaalprinter, daarvan zijn er niet veel. Alleen de makerzone van Autodesk in San Francisco is de enige andere die over deze faciliteit beschikt, zegt Cassandra Vugts, directeur van Spark Campus. Ze heeft zich laten inspireren door de Amerikaanse makerszones bij de ontwikkeling van de campus in ‘s Hertogenbosch, waar volgens haar old skool ambacht en high end technologie samenkomen.

Makers zone in Den Bosch beschikt over de Metal X 3D metaalprinter

De Markforged Metal X is het paradepaardje van de open werkplaats in Den Bosch.

Brug slaan en innovatie democratiseren

Niet alleen onderwijsinstellingen, vooral de industrie, andere bedrijven en particulieren kunnen op de Spark Campus terecht om te innoveren, met nieuwe technologieën ervaring op te doen, om samen met andere te onderzoeken en experimenteren en om te leren. Niet in de klassieke onderwijsvorm, maar vooral door te doen. Cassandra Vugts: “Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Er is een tekort aan talent. Hier willen we een brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt om die uitdaging op te pakken. Ook voor talent dat zich minder goed kan vinden in het onderwijssysteem. En we willen een plek zijn waar innovatie democratiseert.” Dat laatste moet onder andere gebeuren doordat bedrijven heel laagdrempelig de maaktechnologie op Spark Campus kunnen benutten.

Cassandra Vugts: bedrijven vormen een van de doelgroepen van de Spark Campus.

Partners en geen leveranciers

De Metal X van MarkForged is er, net als alle andere machines, gekomen doordat Spark samenwerking zoekt met de leveranciers achter de technologie. Die gaan bijvoorbeeld trainingen voor de deelnemers verzorgen en bieden de makers ondersteuning. Ze kunnen de campus ook als hun verlengde showroom gebruiken. Zo werkt Spark Makers Zone voor het 3D metaalprinten samen met Mark3D in Den Bosch en Markforged zelf. Naast de Metal X staat er ook de Mark Two voor het 3D printen van continue koolstofvezels samen met kunststof. De Metal X staat er inclusief wasstation en sinteroven, zodat ook de beide vervolgstappen in huis gebeuren. Via het abonnementssysteem dat Spark Campus aanbiedt, krijgen bedrijven een aantal uren per week of maand toegang tot de 3D printers, ondersteund vanuit de leverancier en de campus. Het small business abonnement start al vanaf €300 per maand.

Dankzij de samenwerking met Lay3rs beschikt Spark Makers Zone al over de Formlabs 3.

Industrie en onderwijs samenbrengen

Daarnaast gaat Spark Campus het initiatief nemen om onderwijs en industrie bij elkaar te brengen om samen onderzoek te doen. Samen is er een project gepland voor het 3D printen van metalen matrijsinserts met volledig gladde koelkanalen. In een ander project gaat men onderzoeken of tandwielen voor een bestaande productielijn in de regio versterkt kunnen worden door de vezelversterking mee te printen. Dan kunnen de tandwielen lichter worden, waardoor het uitwisselen sneller gaat. Met de robotprinter gaat men onderzoeken of men een alternatief voor huidige gevelrenovatiesystemen kan 3D printen, bijvoorbeeld van biobased materialen.

Nog meer 3D printers

In de makerszone vind je, naast nog enkele kleinere 3D printers, verder nog enkele kleine metaalbewerkingmachines, een Zünd snijplotter en de Extreme 1500 3D printer van Builder 3D. Deze laatste is net als de Formlabs 3 geleverd geleverd door Lay3rs in Eindhoven. En op de ABB-robot zit de printunit die CEAD heeft ontwikkeld voor het eerste prototype van de groot formaat 3D printer. Verder is een een IoT-lab en kunnen bedrijven en start-ups er tijdelijk een werkplek huren.

Back to top button