ApplicationssoftwareTechnology

3D printtechnologie verlost Amerikaanse ijshockeyer van pijn

De vroegere Amerikaanse ijshockeyer Mark Weimer heeft met succes een ruggenwervel operatie ondergaan. De 15 uur durende operatie werd volledig voorbereid en ondersteund met de digital manufacturing workflow van 3D Systems, de Healthcare 3D print oplossing. Met de software zijn onder andere patiënt specifieke modellen van de ruggenwervel ontworpen op basis van CT data en daarna geprint. Hiermee hebben de chirurgen de operatie voorbereid.

 

3D Systems: visualisatiesoftware en 3D printen helpen chirurg operatie beter voor te bereiden

 

3d print healthcare
Mark Weimer met het 3D geprinte model dat de chirurgen voor de operatie hebben gebruikt. De data voor het model komen van de CT scan.

Mark Weimer raakte In 1984 na een val gedeeltelijk verlamd. Als fervent ijshockeyspeler paste hij zijn levensstijl zo goed en mogelijk aan de nieuwe omstandigheden aan. In 1996 ging hij sledge hockey spelen; in 2000 kwam hij in het nationale Amerikaanse sledge hockeyteam terecht. In 2011, na meerdere kampioenstitels, is Mark van speler coach geworden in deze variant van de ijshockeysport voor sporters met een verlamming.

Druk op zenuwen oorzaak pijn

Zo’n 15 jaar geleden is Mark Weimer al eens geopereerd aan zijn ruggenwervel. Dat moest het verlies aan kracht in zijn rechterarm compenseren. In de loop der jaren zijn z’n wervelschijven echter verder afgesleten. Hierdoor ontstond er druk op de zenuwen. Zijn neurologische conditie verslechterde. De sporter kreeg steeds meer last van pijn. Om hier een eind aan te maken heeft een artsentram onder leiding van dr. Frey in het Mighty Oak Medical Center in Colorado besloten om met een aantal schroeven de wervels vast te zetten. 3D Systems is een van de partners van het ziekenhuis en heeft mee gewerkt aan de ontwikkeling van deze medische ingreep, Firefly technologie.

CT data vertrekpunt voor patiënt specifieke tools

Op basis van de data van een CT scan van de patiënt genereert 3D Systems met de speciale software een virtueel 3D model van de ruggenwervel. Het model komt exact overeen met de echte fysieke ruggenwervel van de patiënt. Het is een zeer nauwkeurig model, inclusief de zenuwen en de bloedvaten die mee geprint worden. De chirurgen hebben bepaald waar schroeven in de tussenwervelschijven geplaatst moeten worden. Daarna hebben de engineers van 3D Systems met de software geleidingen ontworpen. Deze zijn 3D geprint op een ProX 800 3D printer van 3D Systems. Dit is een stereolithografie printer, geschikt voor kunststoffen die gesteriliseerd kunnen worden. De hulpmiddelen voorkomen dat de chirurg tijdens het boren voor de schroeven per ongeluk een zenuw raakt. Het volledige model van de ruggenwervel hebben de chirurgen benut om de operatie voor te bereiden en te oefenen.

Op de linker foto zijn de geleidingen goed zichtbaar (foto 3D Systems)
Op de linker foto zijn de geleidingen goed zichtbaar (foto 3D Systems)

Complexe behandelplannen stap voor stap uitvoeren

Volgens Kevin McAlea, directeur Metals en Healthcare bij 3D Systems, helpt deze technologie om complexe medische problemen stap voor stap op te lossen. “Dankzij nieuwe visualisatie technieken en processen veranderen we complexe processen in een stap voor stap behandelplan.” De operatie is van de zomer al uitgevoerd. Mark Weimer (63) is sindsdien grotendeels verlost van zijn pijn. Hij doorloopt momenteel een revalidatieprogramma. Deze case illustreert de rol die 3D printen in de zorgsector kan spelen.

 

 

Back to top button