3D printmarktTechnology

Touchpoint 3D fab+print op K 2016: hoe verandert 3D printen de industrie?

Het kon natuurlijk niet uitblijven: 3D printen op ’s werelds grootste kunststoftechnologiebeurs K 2016. Touchpoint 3D fab+print, waarmee de Messe Dusseldorf dit voorjaar op Drupa startte, is in oktober ook op de K 2016 te vinden. Het gaat niet alleen om de technologie, maar om visies op hoe additive manufacturing de maakindustrie kan veranderen. Daarnaast zijn er nog andere activiteiten gepland rondom 3D printen.

 

Zo zal de FH Aachen elke dag voor hal 3 aanwezig zijn met de FabBus Wolfgang. De hogeschool uit Aken heeft deze bus omgebouwd tot een mobiel laboratorium. Beursbezoekers kunnen hier de nieuwste wetenchappelijke inzichten omtrent additive manufacturing ontdekken. De Fabbus is een dubbeldekker: op de onderste etage vinden de bezoekers voorbeelden die de mogelijkheden van 3D printen tonen. Het bovenste dek is bedoeld voor wie zelf eens wil ervaren wat 3D printen betekent. Hier staat CAD-stations en 3D printers klaar voor de bezoekers van K 2016. Zij kunnen hun eigen creativiteit gebruiken om iets te ontwerpen, te 3D printen en mee naar huis te nemen.

 

Fabbus
De Fach Hochschule Aachen neemt deel met de Fabbus, waarin bezoekers zelf aan de slag kunnen met 3D printen.

Touchpoint met Morning Summits

Het Touchpoint 3D fab+print is een centraal informatiepunt in hal 4. Hier ontmoeten aanbieders van technologie, exposanten, bezoekers en visionairs elkaar om het gesprek met elkaar aan te gaan over 3D printen. Op twee dagen, donderdag 20 oktober en dinsdag 25 oktober, is er telkens in de ochtenduren een conferentie. In deze Morning Summits worden zowel nieuwe materialen als de verschillende printprocessen verder toegelicht, inclusief best practices, marktpotenties en kosten. Sprekers komen van zowel 3D printerfabrikanten zoals Stratasys, Arburg en EnvisionTec, gebruikers zoals ProtoLabs als ook uit wetenschap en onderzoek. De Morning Summits duren telkens van 9 tot 12.30 uur. Stratasys toont onder meer de 3D printtechnologie voor spuitgietmatrijzen voor kleine series.

Plastics shape the future

Tijdens de opening van K 2016 op 19 oktober is er de themadag Industrie 4.0. Deze vindt plaats in het kader van de Sonderschau Plastics shape the future in hal 6. Onderdeel van deze happing is een korte presentatie over het thema additive manufacturing voor het individualiseren van serieproducten. Daarnaast zijn er op de beurs zelf enkele tientallen exposanten te vinden die van zichzelf zeggen dat ze met 3D printen te maken hebben. Deze exposanten variëren van fabrikanten van 3D printers tot vooral print service bureaus tot materiaalontwikkelaars.

De K 2016 vindt plaats van 19 tot en met 26 oktober in Messe Düssedorf.

Back to top button