3D printserviceTechnology

Xilloc maakt herstart met groeifinanciering Holland Capital

Investeringsfonds brengt groeikapitaal in medische AM-bedrijf

Xilloc maakt een herstart, mede door inbreng van groeikapitaal door Holland Capital. Ook Milko Wijckmans, die begin dit jaar als nieuwe CEO aan de slag is gegaan, investeert mee. De ontwikkelaar en producent van medische implantaten en hulpmiddelen zet in op verdere internationale groei. De eind 2020 gepresenteerde click safety adapter speelt daarin een belangrijke rol.


Xilloc Medical heeft afgelopen mei zelf het faillissement aangevraagd. Dat is gedaan, aldus het faillissementsverslag, vanwege sterk teruggelopen resultaten en het gebrek aan perspectief  op verbetering. Als oorzaak geldt onder andere het uitstel van operaties vanwege de corona lockdowns én de verminderde vraag naar schedel- en kaakimplantaten doordat er minder verkeersbewegingen zijn. De onderneming zat ook voor die tijd al in zwaar weer. Direct na de aanvraag bleken meerdere partijen interesse te tonen in een doorstart, waaronder de Milko Wijckmans en Maikel Beerens, de oprichter van Xilloc ondersteund door investeringsmaatschappij Holland Capital.

Medisch AM-bedrijf wil marktleider worden met osseointegratie

Xilloc medical
Xilloc blijft gepersonaliseerde medische implantaten produceren voor de patiënten.

De patiënten blijven helpen

De herstart is nu een feit. Milko Wijckmans spreekt overigens liever over een “herstructurering.” “Met de  financiële inbreng van Holland Capital en mij en de inbreng van Maikel, kunnen we blijven investeren. We kunnen nu doorgaan met mooie producten te maken. En het belangrijkste is dat we de patiënten kunnen blijven helpen, daar doen we het voor”, zegt de CEO in een toelichting. Xilloc werkt al samen met zo’n 85 ziekenhuize en 275 specialisten wereldwijd. Met de toetreding van Holland Capital krijgt Xilloc niet alleen groeifinanciering, maar ook toegang tot de kennis over wereldwijde zorgmarkten die het investeringsfonds heeft opgebouwd in de loop der jaren.

Click safety adapter met gepersonaliseerd onderdeel

Naast het ontwerpen en 3D printen van patiëntspecifieke schedel- en kaakimplantaten, waarmee Xilloc als eerste is doorgebroken, gaat het de click safety adapter verder vermarkten. Dit product is eind vorig jaar op de markt gebracht. Deze gepatenteerde click safety adapter Nexus verbindt het kunstbeen en het implantaat op een unieke en veilige manier. Hierdoor vormt het kunstbeen een onlosmakelijk geheel met het skelet. Dit geeft vele voordelen ten opzichte van een kokerverbinding en zorgt daarmee voor een hogere kwaliteit van leven.

Titanium pin 3D printen

“Dit is een nieuwe poot naast de bestaande producten”, legt Milko Wijckmans uit. De titanium pin van deze adapter, die in het bot van het bovenbeen been gaat, wordt patiëntspecifiek ontwerpen en dan 3D geprint. Xilloc doet dit op de eigen metaalprinter in de vestiging in Geleen. Het wil met osseointegratie, zoals de techniek genoemd wordt, uitgroeien tot internationaal marktleider.  “De investering van Holland Capital weerspiegelt een sterk vertrouwen in het unieke product portfolio van Xilloc. Daarnaast maakt zij het mogelijk om ons bestaande portfolio verder uit te breiden met meer innovatieve producten”, aldus Maikel Beerens, Founder/CTIO Xilloc.

Xilloc heeft tot nog toe zo’n 3.000 patiënten wereldwijd geholpen.

Back to top button