Technology

WZL wil FGF printen verduurzamen met 5-assige printer

Ook extruder aanpassen aan biobased grondstoffen

3D printen is nog lang niet zo duurzaam als vaak beweerd wordt. Er wordt vooral meer materiaal gebruikt dan strikt nodig zou moeten zijn, zeker bij 3D printen met kunststoffen. Daar willen onderzoekers van het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) in Aken verandering in brengen. Behalve het ontwikkelen van biobased materialen voor granulaatextruders willen ze zonder supportstructuren gaan FGF printen.


3D printen is nog lang niet zo duurzaam als vaak beweerd wordt. Er wordt vooral meer materiaal gebruikt dan strikt nodig zou moeten zijn, zeker bij 3D printen met kunststoffen. Daar willen onderzoekers van het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) in Aken verandering in brengen. Behalve het ontwikkelen van biobased materialen voor granulaatextruders willen ze zonder supportstructuren gaan printen.  

5-assig bewerkingscentrum concept voor FGF printer

Extruder optimaliseren

WZL werkt in het tweejarig onderzoeksproject BioMe samen met 3BOTS 3D Engineering en Peiseler, twee partners uit de industrie. Het eerste luik van het project is een analyse van het vloeigedrag van biobased materialen voor Fused Granular Fabrication 3D printers. Dit moet informatie opleveren hoe je het extruderontwerp kunt optimaliseren voor de toepassing en de gebruikte kunststoffen.

Meerassige 3D-printer

In de tweede fase van het project wil men zo’n geoptimaliseerd printkop inzetten op een meerassig printerconcept. Want dat is een andere lijn die de onderzoekers verkennen. Als je meer dan drie assen in een 3D printer inzet, kun je printen zonder supportmateriaal. Dat scheelt echt veel materiaal. Hiervoor willen ze een besturing ontwikkelen en sensoren in de 3D printer testen. De programmering van banen die de printkop aflegt, moet volledig in lijn zijn met een minimaal materiaalverbruik. Hiervoor gaan ze een 5-asisg bewerkingscentrum gebruiken. Door het werkstuk te kantelen en te roteren kun je immers zonder supportstructuur overhangende delen printen.

Voor automotive toepassingen

In de laatste fase van het project moet een en ander gevalideerd worden met een werkende meerassige 3D printer. Daarmee wil men dan onderdelen voor de automobielindustrie gaan printen. Peiseler is een producent van NC gestuurde rondtafels. 3BOTS 3D Engineering is een Berlijnse fabrikant van groot formaat FFF printers (de Kong-lijn met een maximaal bouwvolume van 165 bij 135 mm en 150 cm in de Z-as). Het ontwikkelt hiernaast groot formaat 3D scanners voor de industrie. Tegen het einde van 2022 moet het project worden afgerond. Dan moet er een 5-assige FGF printer staan die geschikt is voor industriële toepassingen.

Back to top button