3D printmarktTechnology

Wohlers Report 2018: 80% groei in aantal verkochte 3D metaalprinters

Afgelopen jaar zijn er volgens Terry Wohlers wereldwijd bijna 1800 3D metaalprinters verkocht. Dat is een toename van bijna 80%, schrijft hij in het Wohlers Report 2018. Hiermee laten de fabrikanten van 3D metaalprinters de rest van de markt ver achter zich. Die groeide in 2017 met zo’n 21%.

 

3D printindustrie groeit met meer dan $ 1,25 miljard

Deze cijfers komen uit het Wohlers Report 2018, dat deze week verschijnt. Volgens Terry Wohlers worden wereldwijd méér en méér maakbedrijven zich bewust van de voordelen die 3D metaalprinten oplevert. De totale AM industrie groeide het voorbije jaar met meer dan $ 1,25 miljard dollar tot ongeveer 7 miljard.

 

Wohlers Report 2018

 

Groei versnelt

Terry Wohlers spreekt over een ‘dramatic’ groei van de verkopen van 3D metaalprinters. Op basis van de gegevens die de 76 co-auteurs uit 32 landen hebben aangeleverd voor het rapport, schat hij in dat 1768 3D metaalprinters zijn verkocht in 2017. Een jaar eerder bleef de teller steken bij 983. Hiermee is de groei in de metaalprintmarkt enorm versneld sinds de verkoopcijfers in 2013 voor het eerste door de kaap van 300 systemen ging. Deze groei gaat samen met een toename van systemen voor procesmonitoring, kwaliteitsborging en andere systemen die het 3D metaalprinten robuuster maken. Volgens Terry Wohlers staat er op dit vlak nog veel aan te komen.

 

Een voorbeeld van een industriële toepassing. Renishaw 3D print de unit voor de galvoscanner in de RenAM 500 met 4 lasers op een van de eigen machines, omdat dankzij 3D printen het geheel compacter gebouwd kan worden en kostbare assemblage vervalt. Blijkbaar ontdekken steeds meer maakbedrijven de voordelen van metaalprinten.

 

Ook sterke toename aantal fabrikanten industriële printers

Een ander opvallend gegeven is de groei van het aantal fabrikanten van wat hij bestempelt als industriële 3D printers (systemen boven de $ 5000). In een jaar tijd is dit aantal van 97 gegroeid naar 135 wereldwijd. Dit illustreert hoe attractief de 3D printmarkt wordt gevonden. Op Formnext was afgelopen jaar ook al een toename te zien van het aantal spelers. Wohlers zegt dat de nieuwe toetreders tot de markt voor lagere prijzen zorgen, vaak snellere machines hebben en met open materiaal platformen werken.

 

Startups en onderzoekprogramma’s

In het rapport gaat hij voor het eerst ook in op post processing en beschrijft hij een aantal startups in de sector evenals onderzoeksprogramma’s die wereldwijd lopen.

Vanuit de Benelux zijn Kris Binon van Flam3D, Thierry Dormael van Sirris, George Fisher-Wilson van 3DHUbs en Joris Peels van Voxelfab co-auteurs van het Wohlers Report 2018. Hier kun je het rapport bestellen ($ 495 in pdf vorm).

 

FOTO: komt de 3D metaalprintmarkt tot bloei? Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen ervan, zoals de speciale oppervlaktestructuren, op de foto aangebracht met 3DExpert van 3D Systems.

Back to top button