3D printmarktManufacturers

KraussMaffei stapt in 3D printindustrie

powerPrint 3D print tot 10 m3 grote onderdelen

Machinebouwer voor de kunststofindustrie KraussMaffei stapt in de 3D printindustrie. Op de net afgesloten kunststofbeurs K 2022 in Düsseldorf heeft de 3D printing divisie van de machinebouwer twee 3D printers getoond: één voor de productie van grote onderdelen tot 10 m3 (fuse granulate printing) en een andere machine voor de serieproductie van nauwkeurige onderdelen. Deze laatste is gebaseerd op stereolithografie.


De nieuwe powerPrint (groot formaat) en precisionPrint (SLA) combineren innovatieve technologieën met jarenlange expertise uit de spuitgiet- en extrusietechnologie. Dat zegt KraussMaffei over de twee 3D printers, waarmee het de weg naar nieuwe toepassingen in de industrie wil openen

.

Extruder kan tot 30 kilogram materiaal per uur verwerken

De powerPrint van KraussMaffei kan werkstukken tot 1 m3 printen.

Nieuwe en bestaande klanten

Hierbij heeft de machinebouwer zowel bestaande klanten op het oog als heel nieuwe. “Met additive manufacturing als vierde technologie creëren we nieuwe mogelijkheden voor zowel gevestigde kunststofverwerkers als voor bedrijven die hun kerncompetentie zien in additive manufacturing en een stap willen zetten naar industriële productie van kunststof onderdelen”, legt Rolf Mack, Head of Additive Manufacturing bij KraussMaffei, uit. “Op Formnext zullen we laten zien hoe intelligente end-to-end systeemconcepten het voor onze klanten mogelijk maken om additive manufacturing op te schalen.”

Volume tot 10 m3

De powerPrint is een extruder gebaseerd systeem voor thermoplastisch granulaat. Hiermee kan men een volume tot 10 m3 printen (2×2,5×2 m), volgens industriële normen, aldus de machinebouwer. Een hoge uitvoercapaciteit bij hoge printsnelheden zorgt voor korte doorlooptijden. De extruder heeft een capaciteit van 10 tot 30 kg per uur. De nozzle heeft afhankelijk van het type een uitgang tussen 2 en 20 mm. De smeltdoorvoer is temperatuur- en drukgestuurd. Omdat de 3D printer zowel aan de voorzijde als aan de bovenkant volledig open kan, kunnen de onderdelen met de bovenloopkraan worden uitgenomen. Typische toepassingsgebieden zijn mallenmakerij, prototypebouw en productie van elementen in de meubelbouw, alsook aangepaste oplossingen voor de water- en voorzieningsinfrastructuur. Ook in de gieterij-industrie verhoogt een snelle, kosteneffectieve productie van mallen met 3D-printmodellen de productiviteit.

Rolf Mack leidt de AM divisie bij de machinebouwer.

Geautomatiseerd SLA-systeem

Met de tweede machine richt KraussMaffei zich op de fabrikanten die 3D printen willen inzetten voor industriële serieproductie. Het gaat hier om een SLA machine met een geïntegreerd magazijn voor de opslag van bouwplatformen, die automatisch geladen worden. Als printtechnologie is bij de precisionPrint gekozen voor stereolithografie. De printer is bedoeld voor het printen in kleine oplagen in de elektrische en elektronische industrie, bijvoorbeeld connectoren of op maat gemaakte oplossingen met de hoogste precisie. Deze laatste bieden onder meer een grote meerwaarde in de medische industrie, bijvoorbeeld voor het printen van gehoorapparaten, of op het gebied van sport en vrije tijd.

KraussMaffei presenteert de 3D printers ook op Formnext.

Back to top button