Materials

DSM ontwikkelt met Prodways kunststoffen voor DLP-printers 

DSM gaat samen met de Franse fabrikant van 3D-printers Prodways het Somos-materiaal doorontwikkelen voor industriële 3D-print toepassingen. Dat hebben beide bedrijven op EuroMold bekend gemaakt.  

 

DSM Somos leent zich voor industriële toepassingen van 3D-printen

DSM Somos is het onderdeel van het Nederlandse bedrijf dat materialen voor additive manufacturing ontwikkelt en produceert. Somos is een kunststof die geschikt is voor het stereolithografieproces. Samen met Prodways wordt het materiaal nu geschikt gemaakt voor de DLP-technologie zoals de Franse fabrikant die toepast in de 3D-printers. De eerste materialen zijn inmiddels beschikbaar.

LED in plaats van laser 

Prodway gebruikt LED’s als lichtbron voor het belichten van het vloeibare polymeer en zet in op een golflengte van 356 nm, waar andere veelal met lasertechnologie werken. Door de samenwerking tussen de twee bedrijven is Somos nu ook voor deze printtechnologie geschikt. Deze nieuwe materialen krijgen dezelfde eigenschappen als de bestaande Somos 355 nm materialen voor stereolithografie. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor industriële toepassingen, zoals precisiegieten maar ook het 3D-printen van einddelen voor in industriële toepassingen. Volgens Prodways leveren de nieuwe harsen niet alleen betere eindresultaten maar zijn ze ook sneller verwerkbaar in de 3D-printers vergeleken met andere materialen voor deze technologie.

Matrijs voor omvormen plaat 

Op EuroMold toonden de Fransen onder andere een matrijs voor het omvormen van dunne plaat. Deze matrijs is 3D-geprint op een van de Franse machines van het nieuwe Somos-materiaal. Het materiaal wordt verwerkt op de L-serie machines. Deze printen onderdelen tot 80 bij 45 mm in een laagdikte van 25 tot 150 µm. Per laag bedraagt de resolutie meer dan een half miljard pixels. Het bijzondere aan de Prodways-technologie is dat de LED-belichtingskop over het op te bouwen product beweegt. Deze Moving DLP-technologie zorgt volgens de fabrikant voor een tien keer snellere opbouw van producten dan vergelijkbare machines. De LED-lichtbron is daarnaast goedkoper dan laser, wat de onderhoudskosten van de machine lager maakt. Een juwelenfabrikant zet de ProMaker L 3D-printer in voor de productie van de modellen voor het gieten van de sierraden. Door meerdere modellen op één bouwplaat te combineren, verlaagt hij de printtijd per product tot 11 seconden.

 

Meer informatie 

DSM Somos 

Prodways

 

 

Back to top button