Manufacturers

Frezen of 3D-printen: 3D Experience Day geeft antwoord

Frezen of 3D-printen? Die vraag zal een productontwikkelaar of een engineer zich vaker gaan stellen in de toekomst. Roland DG zet tijdens de 3D Experience Day de twee technieken naast elkaar en laat ook zien hoe de software van de fabrikant vanuit één CAD-file zowel voor de desktop freesmachine als 3D-printer het programma maakt.

 

Roland DG zet beide technieken voor productontwikkeling en modelbouw naast elkaar

 

Roland DG organiseert op 3 december in Geel (B) een 3D Experience Day. Deze is met name bedoeld voor professionals die modellen maken. De centrale vraag die in de verschillende workshops aan bod komt, is wanneer 3D-printen en wanneer frezen? Roland DG beschikt immers over beide technologieën met de nieuwe Monofab, een combinatie van een stand alone 3D-printer ARM-10 en desktop freesmachine SRM-20. Lode Plessers, productspecialist 2D/3D: “Beide technieken hebben voor- en nadelen. Die belichten we en we laten zien hoe de combinatie van beide technieken voor het maken van een model er uit kan zien.”

 

Meerdere afwegingen mogelijk

Harde criteria voor de keuze voor de ene of de andere technologie bestaan er niet. Een vuistregel is volgens Lode Plessers bijvoorbeeld dat complexe modellen eerder in aanmerking komen voor 3D-printen, maar als er andere eisen worden gesteld aan het materiaal dan een acryl, de desktop freesmachine een beter alternatief is. Al dan niet onbemand een model maken kan ook een argument zijn, net als specifieke designaspecten zoals een ondersnijding die niet gefreesd kan worden. Dergelijke afwegingen komen in de workshops tijdens de 3D Experience Day aan bod, evenals tips & tricks voor beide bewerkingen.

 

Roland DG heeft onlangs de eerste 3D-printer van deze Japanse fabrikant geïntroduceerd.
Roland DG heeft onlangs de eerste 3D-printer van deze Japanse fabrikant geïntroduceerd.

 

Dataverwerking

Een ander onderwerp dat aangetipt zal worden, is de dataverwerking. De data-voorbereiding voor zowel het frezen als 3D-printen worden behandeld. Goede data zijn namelijk essentieel om tot een goed eindresultaat te komen. Roland DG vertrekt voor zowel het frezen als 3D-printen vanuit een STL-file. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich. De software die Roland DG met de beide machines meelevert vertaalt de STL-file zelf naar het noodzakelijke programma voor de machine.

 

Eigen model indienen

Roland DG laat tijdens de bijeenkomst in Geel de hele workflow zien om van een CAD-model tot een gefreesd of 3D-geprint model te komen. Deelnemers die dat willen, kunnen bij hun inschrijving een CAD-file van een eigen product meesturen. Een aantal van deze inzendingen zal in de workshops aan bod komen. Roland DG richt zich met deze 3D Experience Day op iedereen die nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van 3D-printen als desktop frezen. De nadruk binnen de doelgroep ligt evenwel op productontwerpers, maquettebouwers, architecten et cetera. Deelname is gratis. De 3D Experience Day duurt op 3 december van 14.00 – 17.00 uur. Hier kun je je inschrijven http://www.rolanddg.be/nl/3d-experience-day

Back to top button