3D printmarktManufacturers

Roland DG brengt 3D activiteiten onder in DGShape

Het Japanse Roland DG heeft besloten om alle 3D activiteiten onder te brengen in een nieuw bedrijf: DGShape. Vanaf begin april moet de nieuwe onderneming operationeel zijn. DGShape gaat zich richten op de dentale en medische industrie en digital fabrication.

 

Medical, dental en digital fabrication kernmarkten voor DGShape

Roland DG brengt niet alleen de 3D print activiteiten onder in de nieuwe onderneming. Ook de 3D freesmachines, graveerunits en de CADCAM software verhuizen naar DGShape. De belangrijkste reden voor deze stap is dat hiermee de zichtbaarheid van het portfolio verbetert. “DGShape heeft de intentie om méér toegevoegde waarde te bieden voor het nieuwe tijdperk van digital fabrication”, zegt Kohei Tanabe, de beoogde CEO van het nieuwe bedrijf.

 

Nieuwe technologieën onderzoeken

Met zijn uitspraak bedoelt hij niet alleen dat er nieuwe hard- en software ontwikkeld zal worden, zoals 3D printers. Het gaat vooral ook om de verbetering van de workflow. Want met een open innovatie omgeving kan men sneller aanhaken bij nieuwe ontwikkelingen zoals het Internet of Things, kunstmatige intelligentie en robots. Samen met partners gaat DGShape de mogelijkheden van deze nieuwe technologieën onderzoeken en vertalen naar toepassingen voor de verschillende sectoren. Het Japanse bedrijf wil ook verticale marktsegmenten ontwikkelen en daar specifieke teams op zetten.

 

Roland DG heeft onlangs de eerste 3D-printer van deze Japanse fabrikant geïntroduceerd.

Digital fabrication

DGShape verwacht dat de vraag naar desktop freesmachines verder gaat toenemen door de digitalisering van de productie. Eveneens degroei van het aantal Fablabs en kleinere maakbedrijven draagt hieraan bij. Productie is volgens DGShape niet langer onlosmakelijk verbonden met research, design engineers en specialisten. Een groeiende groep mensen zal door kennis en ideeën te delen nieuwe toepassingen ontwikkelen. Deze gaan ze zelf op kleine schaal maken. Hierin ziet het bedrijf een groeimarkt.

 

Digitaal gestuurde productiecel

Roland DG heeft met eigen technologie inmiddels een productiesysteem ontwikkeld dat digitale technologie gebruikt als aanvulling op de capaciteiten van de mens. Automatisering en manuele arbeid gaan in deze cel hand in hand. Elk medewerker krijgt automatisch op het juiste moment onderdelen aangereikt voor de assemblage van producten. Elektronisch wordt elke stap in het proces gemonitored om de kwaliteit te borgen. Ook de logistieke stroom rond het assemblageproces wordt op basis van deze informatie aangestuurd. Verwacht wordt dat dit concept zijn weg gaat vinden naar meerdere sectoren.

FOTO: op Formnext toonde Roland DG dit prototype van een 3D printer voor keramische onderdelen.

 

Back to top button