Applications

3D Sierra Leone project genomineerd voor WHO innovatieprijs

Nederlands project krijgt internationale aandacht op WHO filmfestival

Het 3D Sierra Leone project is genomineerd voor de Health Innovation Price van het WHO filmfestival in mei. Het vanuit Nederland gestarte en begeleide projectteam 3D print al een aantal jaren protheses voor kinderen en volwassen in het West-Afrikaanse land die vanwege een amputatie een ledemaat missen.


Het 3D Sierra Leone project is gestart door Lars Brouwers, inmiddels traumachirurg in het Radboudumc in Nijmegen waar hij verleden jaar is gepromoveerd. Hij is het project gestart, samen met technische geneeskunde studente Merel van der Stelt (TU Twente), vanuit zijn opleidingsplaats in het ETZ TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Van daaruit is hij enkele jaren geleden met twee 3D printers en veel plannen naar Sierra Leone getrokken.

Lokaal team in Afrikaans land wordt ondersteund vanuit Nederland

Inmiddels is in samenwerking met het 3D lab van het Radboudumc een 3D lab in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone opgezet. Ook zijn er lokaal mensen opgeleid om de stomp te scannen, de prothese te ontwerpen en engineeren en vervolgens de prothesen te printen. Daarna worden ze met de andere onderdelen afgewerkt. De koker is het onderdeel dat gepersonaliseerd is en daarvoor leent 3D printen zich zo goed. Tevens lopen Nederlandse studenten stage in het lab. Met het werk geeft men de inwoners in het Afrikaanse land toegang tot prothesen die anders onbereikbaar voor ze. zijn Tegelijkertijd wordt via wetenschappelijk onderzoek kennis vergaard over het 3D printen van prothesen met low cost printers en de effecten hiervan op de patiënten.

Toegankelijkheid prothesen

De stichting 3D Sierra Leone noemt het 3D printen van prothesen voor een ontwikkelingsland als Sierra Leone belangrijk, omdat het aanmeten en de productie van prothesekokers handmatig gebeurt met behulp van gips. Dat is foutgevoelig, afhankelijk van de ervaring van de instrumentmaker en kostbaar. Een onderbeenprothese kost er ongeveer $500, terwijl een 3D geprinte prothesekoker rond de $20 kost. Het team wil komende jaren een gedigitaliseerde workflow ontwikkelen met daarin ontwerpprogramma’s die het proces vergemakkelijken en automatiseren.

De WHO heeft de korte film over het project genomineerd in de categorie Special Prize on Health Innovation. Tot 10 mei mag iedereen stemmen voor de film over de beste innovatie. Op social media wordt de hashtag #Film4health gebruikt.

Back to top button