3D printmarkt

Trumpf wil AM joint venture met Sisma inlijven

Italianen concentreren zich op de juwelen- en modebranche

Trumpf zegt dat het in onderhandeling is met het Italiaanse Sisma om de joint venture Trumpf Sisma S.R.L volledig in te lijven. Momenteel bezit het Duitse familiebedrijf 55 procent van de aandelen. Daarnaast wil Trumpf een aantal AM-activiteiten van de Italiaanse partner overnemen om de positie op het vlak van 3D metaalprinten te versterken.


Het Italiaanse Sisma is bezig met een reorganisatie en wil zich in de toekomst concentreren op twee kernmarkten: de sierraden- en mode-industrie. Hiervoor wil het Trumpf als partner voor 3D printen aan zich binden. Alle andere markten waarin Sisma met additive manufacturing actief is, zoals de dentale, de medische en de algemene industrie, worden dan overgenomen door Trumpf. Dat versterkt de positie van het Duitse concern in deze sectoren.

Sisma 3D printing
Een foto uit 2015, toen Sisma samen met Trumpf een nieuwe fabriek in Italië opende.

Samenwerking sinds 2014

De MySint 100 van Sisma.

Toen Trumpf enkele jaren geleden de comeback maakte in de 3D metaalprintindustrie, deed het dat in eerste instantie samen met Sisma. In de joint venture werd de kleine metaalprinter, de TruPrint 1000, ontwikkeld en geproduceerd. Sisma vermarkte deze onder de eigen merknaam in een aantal landen en branches. Momenteel werken er nog 60 mensen in Noord-Italië aan de ontwikkeling en productie van de kleine 3D metaalprinter. De Duitsers willen nu dus de hele joint venture inlijven. De transactie moet in het eerste kwartaal van 2021 zijn beslag krijgen.

Metaal 3D printmarkt heeft het lastig

Een maand geleden, tijdens Formnext Connect, zei Klaus Parey, directeur AM bij Trumpf, nog dat de markt voor 3D metaalprinten zich eigenlijk al twee jaar zijwaarts beweegt en dit jaar zelfs dreigt te krimpen. De groei zit momenteel bij de grote systemen; de kleinere metaalprinters, waartoe die van de joint venture ook behoort, is de groei eveneens zwak. “We zien Aziatische en met name Chinese spelers massaal in Westerse markten acteren. De dentale branche staat in het middelpunt. Met low cost producten maken ze ons het leven moeilijk.” Dat dwingt, aldus Parey, concerns als Trumpf om met de ondersteuning in de totale AM-workflow de klanten aan zich te binden. Met name in de dentale industrie is de ondersteuning, onder andere in de vorm van scholing, belangrijk.

Back to top button