Applications

Ceratizit wint Innovatieprijs met AM-proces voor hardmetalen gereedschappen

Ceratizit heeft de Innovationspreis 2020 van FEDIL gewonnen, de koepelorganisatie van de Luxemburgse industrie. De gereedschapsproducent wint de prijs in de categorie Processen met een concept voor het 3D printen van hardmetalen gereedschappen. Hiermee kan men dezelfde kwaliteit halen als met het persen en verspanend bewerken van de producten.


Het Luxemburgse Ceratizit kan door de gereedschappen te 3D printen veel sneller reageren op specifieke vragen van klanten. Ook kleinere aantallen laten zich met de nieuwe technologie gemakkelijker produceren, omdat men direct vanuit de ontwerpsoftware kan 3D printen.

3D printen hardmetalen gereedschappen leidt tot ‘onmogelijke’ contouren

Onderzoeksleider Ralph Useldinger en projectmanager Christian Lamberti krijgen de prijs in Luxemburg uitgereikt.

Geen dure gereedschappen nodig

Complexe vormen en matrijzen, waarvan de productie een lange doorlooptijd vergt, worden zo overbodig. Ceratizit zegt dat ook het gebruik van diamantgereedschappen voor het bewerken van het hardmetaal niet langer nodig is. Met name in de prototype ontwikkeling van nieuwe gereedschappen scheelt dit veel tijd en kosten. “De additieve productie van hardmetaalproducten geeft ons nog meer flexibiliteit bij het vertalen van klanteisen naar een product. We kunnen nu samen met de klant in korte tijd vergaand geoptimaliseerde, individuele oplossingen aanbieden”, zegt Ralph Useldinger, onderzoeksleider bij de gereedschapfabrikant.

Grote vormvrijheid

Dit is mede te danken aan de vormvrijheid van additive manufacturing. De vrije vormen van de contouren gaan veel verder dan wat traditioneel in de productie van hardmetalen gereedschappen mogelijk is. Hierdoor kan men geometrieën maken die tot nog toe onmogelijk te realiseren zijn. Ceratizit wijst ook op de mogelijkheid om in het gereedschap koelkanalen te integreren. Verder kan de stijfheid van de gereedschappen verbeterd worden met designs die alleen met additive manufacturing maakbaar zijn.

Ceratizit
Het 3D printen van hardmetalen gereedschappen (foto’s Ceratizit)

Het ontwikkelteam in Luxemburg zoekt geïnteresseerde klanten om samen oplossingen gebaseerd op het AM-proces te gaan ontwikkelen. Reacties kan men sturen naar am@ceratizit.com

Back to top button