3D printmarktTechnology

Trumpf lijft Sisma joint venture helemaal in

Rene Kreissl: overname joint venture sterk signaal naar de markt

Trumpf neemt alle aandelen van de joint venture met Sisma over en lijft het Italiaanse AM-bedrijf Trumpf Sisma helemaal in. “Deze overname is een sterk signaal van vertrouwen in additive manufacturing”, zegt Rene Kreissl, hoofd Additive Manufacturing bij Trumpf.


Zeven jaar geleden is Trumpf met de Italiaanse partner in de joint venture gestapt. Hier werden compacte laser poederbed metaalprinters ontwikkeld en gebouwd. Trumpf had 55 procent van de aandelen. Dat pakket is dus nu uitgebreid naar 100 procent, een stap die overigens al vorig jaar is aangekondigd. Daarnaast gaat het Duitse concern de Laser Metal Fusion activiteiten van Sisma in de medische-, dentale en algemene industrie voortzetten. “Sisma gaat ons ondersteunen als distributeur in de sierraden en mode-industrie, waar het bedrijf een sterke positie heeft”, legt Kreissl verder uit.

Steffen Scholz, hoofd M&A bij TRUMPF GmbH met Marco Salmaso CEO van SISMA S.p.A bezegelt de overname.

Additive manufacturing is verandermanagement

Rene Kreissl heeft aan de vooravond van Formnext nog eens bevestigd dat Trumpf vertrouwen blijft houden in de toekomst van additive manufacturing als productietechnologie in uiteenlopende sectoren. Hij zegt te merken dat het vertrouwen in de technologie groeit. Dat het wellicht minder snel gaat dan menigeen verwacht had, komt omdat additive manufacturing een vorm van verandermanagement vergt. “Het is een veranderproces. Dat zien we zelfs bij Trumpf, ons eigen bedrijf.” Daarom pleit hij ook voor een diepere verankering van additive manufacturing in het onderwijs. De Duitse machinebouwer heeft inmiddels 6 onderdelen geïdentificeerd en aangepast om ze met additive manufacturing te maken, zowel voor de laserbusiness als de machinebouw. De strategie van Trumpf is gericht op het behouden van de koploperspositie in AM.

TruPrint 3000 met dual lasers verviervoudigt capaciteit

Op Formnext toont Trumpf deze week de nieuwe TruPrint 3000 met twee lasers. Ook is de stroming van het beschermgas volledig nieuw ontworpen. Alles bij elkaar leiden de vernieuwingen ertoe dat de productiviteit met een factor 4 verbetert. Op de vraag of Trumpf de trend van meer lasers gaat volgen, antwoordt René Kreissl dat dit geen uitgemaakte zaak is. “Natuurlijk is er een grens aan het aantal lasers dat je in één systeem kunt plaatsen. Er zijn andere manieren om de productiviteit te verbeteren, zoals de vorm van de laserstraal. Uiteindelijk moeten we elke stap afzonderlijk beoordelen als we de productiviteit willen verbeteren.” Zo vraagt Trumpf zich ook af of de vraag naar grotere bouwkamers in de markt is ingegeven doordat men meerdere onderdelen per buildjob wil produceren of grotere onderdelen. In dat eerste geval denkt Renë Kreissl dat het beter is meerdere kleinere machines in te zetten, omdat je dan flexibeler bent.

Back to top button