Materials

Trekken méér chemieconcerns zich terug uit AM-materialenmarkt?

IDTechEx verwacht geen exodus maar houdt rekening met meer partijen die uit AM-markt vertrekken

De aangekondigde overname van de AM-business van Covestro door Stratasys zou best wel eens een trendbreuk kunnen zijn in het AM-materialenlandschap. Het is goed mogelijk dat andere grote materiaalleveranciers zich zullen terugtrekken uit de AM-materialenmarkt en concentreren op hun kernactiviteiten. Dat schrijft IDTechEX in een update over de materialenmarkt voor 3D printen.


De aankondiging van Stratasys om de AM-business van Covestro te kopen, kwam voor menigeen als een verrassing. Zeker omdat Stratasys vorig jaar de lock-in materialenstrategie heeft losgelaten en de 3D printers ook toegankelijk maakt voor materialen van derden. Dat gebeurt weliswaar tegen betaling van een extra fee, de Open Material License. Met zo’n licentie kan men al Covestro materialen gebruiken op de meeste Stratasys 3D printers. De afgelopen 5 tot 10 jaar heeft dit lock-in model aan kracht verloren wat ruimte voor nieuwe partijen heeft gecreëerd.

Stratasys wil verloren omzet door open materiaalstrategie goed maken

Voorbode van shake-up van materialenmarkt?

Nu laat het AM-concern duidelijk merken de AM-materialenmarkt nog steeds lucratief te vinden. Deze aankondiging markeert een komende shake up van de materialenmarkt, schrijft het Britse marktonderzoekbureau IDTechEx in een tussentijdse notitie over de materialenmarkt. Deze notitie is een follow-up op het eerder gepubliceerde rapport over de markt voor AM-materialen. Deze zal tegen 2030 een omvang hebben van zo’n U$ 29,5 miljard, aldus IDTechEx. Voor Stratasys zelf laat de overname zien dat het nadruk blijft leggen op de materialenbusiness. De materialen zijn een steeds belangrijker onderdeel geworden van de totale business. Stratasys wil hiermee de omzet terugwinnen die eerder verloren is gegaan door het loslaten van de eigen materialenstrategie. Zodra de acquisitie rond is, zal Stratasys over een van de grootste portefeuilles van polymere 3D-printmaterialen in de industrie beschikken. Deze omvat zowel filamenten, poeders als harsen.

Volgen méér partijen de stap van Covestro?

Covestro heeft laten weten dat het zijn additive manufacturing-activiteiten heeft afgestoten om zich meer te kunnen richten op zijn “kernindustrieën”, nadat het onlangs nog, eind 2020, additive manufacturing als een “innovatie-onderneming” had aangemerkt. De analisten van IDTechEx zien hierin niet het signaal dat nu meerdere grote chemische concerns zich gaan terugtrekken uit de AM-markt. Maar het is wel een signaal dat wellicht enkele van hen zich wel terugtrekken in hun kernmarkten. Het kan best zijn dat zij zich liever concentreren op hun kernmarkten in plaats van op een relatief R&D-intensieve activiteit, wat materiaalontwikkeling voor additive manufacturing nog steeds is. Het zijn juist de chemieconcerns die de voorbije vijf jaar actief zijn geworden in de AM-markt. Ze hebben hiermee een nieuw kanaal aangeboord om innovatieve materialen bij de gebruikers van AM-technologie te brengen. Volgens de marktonderzoekers heeft deze markt een enorm groeipotentieel, heel anders dan dat van de 3D printers zelf omdat ook de oudere printers gebruikt blijven worden en er dus materialen voor nodig zijn.

Hier kun je meer lezen over het rapport 3D Printing Materials Market 2022-2032

Back to top button