3D printmarkt

Toolcraft team wint Big Five Award

Erkenning voor het werk van Christoph Hauck

Christoph Hauck, manager bij gereedschapmaker en vormenbouwer MBFZ Toolcraft, heeft op de eerste dag van Rapid.Tech 3D de Big Five Award uitgereikt gekregen. Hij ‘gaf’ in zijn toespraak de award direct door aan zijn team, want volgens hem is waar Toolcraft staat het resultaat van teamwork. 

De Big Five Award wordt sinds enkele jaren uitgereikt door het  Institut für werkzeuglose Fertigung und die Fachhochschule Aachen aan een persoon die zich lange tijd inzet voor de industriele imlementatie van metaalprinten. Christoph Hauck doet dat sinds 2012 – of eigenlijk nog eerder – bij de Duitse toeleverancier Toolcraft, een van de toeleveranciers van ASML.

10 miljoen euro omzet uit AM-business

“Zonder mijn medewerkers was dit niet mogelijk geweest” zegt Christoph Hauck, die in 2005 geïnspireerd raakte van additive manufacturing via een boek van professor Andreas Gebhardt van de Fachhochschule Aachen over AM. Inmiddels staan er bij de Duitse toeleverancier 12 poederbed metaalprinters en 2 DED-metaalprinters, een nieuwe technologie die het bedrijf verkent. Van de 70 miljoen euro omzet die Toolcraft boekt, komt inmiddels 10 miljoen uit AM-activiteiten. “Additive manufacturing is een mooie poot onder het bedrijf”, zegt Hauck.

Combinatie AM met verspaning 

De kracht van Toolcraft is in zijn ogen de wijze waarop het additive manufacturing geïntegreerd heeft in de verspaning, de kerncompetentie van de toeleverancier. Zijn team weet wat er nog aan mechanische nabewerking nodig is en weet dat naadloos te laten aansluiten op de additieve productie. In de verspaning gebruikt Toolcraft adaptieve besturingssoftware die programma’s aanpast aan de overmaat die bij AM-delen wisselt. De Duitse onderneming heeft daarnaast technologie ontwikkeld om de support te verwijderen. De AM-processen zijn ondertussen voor meerdere sectoren gecertificeerd. 

Foto: Christoph Hauck (links) krijgt de prijs uitgereikt van professor Andreas Gebhardt (rechts) en professor Julia Kessler, directeur van het iwf in Aken.

Back to top button