ManufacturersTechnology

Stratasys F120 nieuw instapmodel industriële FDM printer

De V650 Flex is niet de enige nieuwe machine die Stratasys in Chicago presenteert. Aan de onderkant van de industriële FDM-markt lanceert het de F120, de nieuwste 3D printer uit de F123 lijn. Met de prijs positioneert Stratasys de nieuwe FDM printer precies tussen de duurdere F170 en de goedkopere Makerbot Methods.

 

Omer Krieger, vice president Products bij Stratasys, ziet deze machines als een 3D printer voor basic gebruikers. Mensen die een gemakkelijk te bedienen 3D printer willen, met de technologie voor industriële toepassingen.

Nieuwe Stratasys 3D printer zet onderkant FDM printermarkt verder onder druk

Tooling en functionele onderdelen

Stratasys heeft deze F120 ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de automobielindustrie, aerospace en gezondheidszorg, zegt Krieger. “Daar wil men een machine die herhaalbaar nauwkeurige 3D prints aflevert voor zowel prototypes als functionele eindstukken.” De prototypes van de industriële FDM printer hebben al meer dan 1200 printuren op de teller. In deze testen heeft de F120 aangetoond ook complexe, langlopende buildjobs aan te kunnen, zowel wat de nauwkeurigheid, robuustheid als de overeenkomst met het CAD-model betreft.

Markt wil direct goede prints

Omer Krieger zegt dat de markt voor instap 3D printers weliswaar sterk groeit volgens analisten, maar Stratasys merkt dat organisaties ermee worstelen om direct de eerste of tweede keer een industriële print te maken, zoals op de betrouwbare en herhaalnauwkeurige high end systemen. “Dat zet kleinere ontwerpers en onderzoeksinstituten op een achterstand.” De Stratasys F120, een industriële FDM printer, moet deze groepen de kans bieden om 3D printers op een productieve manier in te zetten.

Tot 250 uur onafgebroken 3D printen

De F120 print volgens Stratasys 3 keer sneller dan concurrerende systemen. Er zijn filament cadtridges beschikbaar waarmee tot 250 uur onafgebroken kan worden geprint. Supportmateriaal is wateroplosbaar. Naast de hoge betrouwbaarheid levert Stratasys samen met de F120 zaken als eenvoudige bediening en remote self monitoring. Leveringen beginnen in juli. In de VS gaat de F120 $11.999 kosten.

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido Systems

Back to top button