3D printmarkt

Siemens start open Additive Manufacturing Network

Siemens heeft het Additive Manufacturing Network officieel gelanceerd. Dit online ecosysteem moet de toepassing van 3D printen versnellen, doordat kennis wordt gedeeld en constructeurs en inkopers toegang krijgen tot zowel software en AM productiecapaciteit. Partijen als EOS, HP en Stratasys doen al mee aan het netwerk, dat ook een online marktplaats voor 3D geprinte onderdelen bevat.

Ecosysteem start samen met partners zoals EOS, Stratasys en HP

Siemens wil de inbedding van additive manufacturing in de wereldwijde maakindustrie versnellen. Het Additive Manufacturing Network krijgt in deze strategie een belangrijke rol. Het online platform moet uitgroeien tot een volwaardige ecosysteem voor 3D printen. Kennis, digitale tools en productiecapaciteit voor industrieel 3D printen worden gebundeld en online toegankelijk gemaakt. Printerfabrikanten kunnen bijvoorbeeld hun know how delen en met anderen applicaties ontwikkelen. Het early adopter programma dat deze week start, biedt zowel constructeurs, engineers als ook 3D printservicebedrijven, OEM’ers en materiaal producenten de kans om zich aan te sluiten.

 

Ook inkoopplatform voor AM

“Het Additive Manufacturing Network biedt de AM industrie een platform voor een gemeenschappelijke presentatie, innovatie en ontwikkeling van volledig nieuwe verdienmodellen”, zegt Jan Mrosik, CEO van de divisie Digital Manufacturing bij Siemens. Het netwerk verbindt volgens hem de virtuele wereld met de reële. Siemens wil met dit ecosysteem de risico’s bij de introductie van additive productietechnieken verkleinen en bedrijven de kans bieden om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Gekwalificeerde partijen uit de 3D printindustrie worden via het netwerk direct met elkaar verbonden om nieuwe producten te ontwikkelen. Inkopers kunnen via het netwerk gemakkelijker en betere AM delen inkopen en de 3D print productiecapaciteit kan zo eenvoudiger worden opgeschaald. Siemens ziet dit als een vervolgstap in de digitale transformatie van de maakindustrie.

 

Stratasys brengt printcapaciteit in

Tot de eerste partners horen partijen zoals EOS, de consultancytak Additive Minds, Stratasys en HP. Stratasys koppelt bijvoorbeeld de online productiedochter Stratasys Direct Manufacturing aan het Siemens AM netwerk. HP zorgt door de deelname dat gebruikers van het netwerk toegang krijgen tot zowel zowel de experts als de gereedschappen voor de multijet fusion printtechnologie. Volgens EOS maakt het netwerk de markt voor additive manufacturing gemakkelijker toegankelijk voor anderen. “Hierdoor wordt het mogelijk innovatieve AM stukken en AM productiercellen in te brengen in een intelligente en volledig digitale fabriek”, zegt Güngör Kara, Chief Digital Officer bij EOS.

 

Back to top button