3D printmarkt

Shapeways failliet; voorspelde omzetgroei van 1300% blijkt 5% te zijn

Vestiging in Eindhoven failliet, 25 man op straat

3D print service bedrijf Shapeways is failliet verklaard. De Nederlandse BV met 25 medewerkers  is door de rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard. In de VS heeft het moederbedrijf de activiteiten gestaakt. Ondertussen koopt Nano Dimension Desktop Metal voor $135 miljoen cash.


Zoals onlangs al geschreven staat het water sommige bedrijven in de AM-industrie aan de lippen. Het van oorsprong Nederlandse Shapeways, een van de pioniers in de productiewereld met additive manufacturing, is het volgende slachtoffer dat de verwachtingen niet heeft waargemaakt en faillissement aanvraagt.


In mei waren er al aanwijzingen

Onlangs bleef het tegenwoordig Amerikaanse bedrijf in gebreke doordat het niet op tijd de cijfers over het eerste kwartaal deponeerde. Het management heeft  half mei bij de SEC aangegeven dat de liquide middelen ontoereikend zouden zijn en dat het mogelijk faillissement zou moeten aanvragen.  Die stap heeft het bedrijf gisteren gezet. Het heeft alle operationele activiteiten stil gelegd en in de VS zelf het faillissement aangevraagd. Tegelijkertijd is het hele senior management, waaronder CEO Greg Kress, opgestapt.


Somber moment voor Nederlandse vestiging

In de Nederlandse vestiging heeft plant manager Jules Witte het personeel maandag ingelicht.

“Eerder deze week moest ik ons toegewijde team het moeilijke nieuws brengen van de aanstaande faillissementsaanvraag van Shapeways,, schrijft hij in een post op LinkedIn.  “Dit was een somber moment in mijn bijna 12-jarige reis bij Shapeways, waar ik de mensen, de uitdagingen en de kansen heb gekoesterd om opkomende technologie op te schalen tot een volwassen fulfillment service voor een diverse en veeleisende industrie. In deze jaren hebben we de productie in Eindhoven kunnen opschalen tot een zeer efficiënte productiefaciliteit met diepgaande domeinexpertise in SLS, MJF, SLA, MBJ en MJP. We vierden successen lokaal tot het einde en hadden een extreem economische faciliteit met hoge marges die een aanzienlijke omzet produceerde.”

Volgens Jules Witte is het bankroet een nieuwe schok, die ongeloof en verrassing heeft opgeleverd.


Optimisme aan begin van het jaar, maar…

Shapeways
Shapeways 3D printte miljoenen onderdelen maar wilde vooral een softwarebedrijf worden.

Begin dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers over 2023 toonde het management zich nog optimistisch. Er zou een contract met een leidende Amerikaanse producent voor de automobielindustrie ter waarde van $ 1,5 miljoen zijn afgesloten. En de omzet bij de top 25 bedrijven groeide in 2023 met 29%. En eind 2023 heeft Shapeways de instant quote software voor CNC-onderdelen gelanceerd. Dit was onderdeel van de strategie om het bedrijf steeds verder om te bouwen naar een softwarebedrijf. Tegelijkertijd heeft Shapeways in het vierde kwartaal van 2023 het personeelsbestand met 15% ingekrompen. In de toelichting op de cijfers werd al aangegeven dat samen met adviseurs gezocht werd naar strategische alternatieven. De cijfers gaven echter een ander beeld dan optimistische groei: ondanks een omzet die groeide naar $ 34,5 miljoen kwam het netto verlies over 2023 uit op $ 43,9 miljoen, vergeleken met $ 20,2 miljoen een jaar eerder.  Eind 2023 had het bedrijf nog $ 41.000 cash


Software verkocht aan het management

Begin mei maakte Shapeways bekend dat het de softeware activiteiten, uitgezonderd het InShape pakket voor de end-to-end workflow, heeft verkocht aan OTTO dms, een onderneming die volledig in handen is van Greg Kress (toen nog CEO) en Greg Rothman, die toen de software divisie leidde. De Raad van Bestuur van Shapeways heeft een onafhankelijk Speciaal Comité gevormd om toezicht te houden op de afstoting van de softwareactiviteiten van de onderneming. Het Special Committee heeft externe adviseurs in de arm genomen en een competitief proces gevolgd om de software-activa van de onderneming te verkopen, wat resulteerde in de aanvaarding door de onderneming van een voorstel van het management om de software-activiteiten te kopen. Ook werd toen aangegeven dat het bedrijf bleef zoeken naar alternatieven voor de productieactiviteiten en dat het in gesprek was met potentiële kopers.

Torenhoge verwachtingen bij beursgang

Drie jaar geleden ging Shapeways met torenhoge verwachtingen naar de beurs. Met een omgekeerde beursgang (SPAC) haalde het $ 195 miljoen op bij investeerders, geld dat dus volledig verbrand is. Het  bedrijf werd bij de beursgang gewaardeerd op € 410 miljoen, lager dan de waardering van andere 3D printbedrijven in die tijd zoals Desktop Metal en Markforged. Greg Kress verwachtte drie jaar geleden dat de omzet van Shapeways met een factor 15 gegroeid zijn in 2025. De omzet bedroeg in 2020 $ 32,8 miljoen. De in 2023 gerealiseerde omzet van $ 34,5 is dus ver achtergebleven bij de voorspelling van ruim $ 400 miljoen die hij in 2021 deed.

Foto: de opening van de EIndhovense 3D printfabriek van Shapeways in 2015 (foto’s Shapeways)

Back to top button