Technology

Product Removal module voor Metalfab1

Additive Industries zet een nieuwe stap op weg naar een volledig geïntegreerd productiesysteem voor AM delen. Op Formnext wordt de nieuwe Product Removal module voor de Metalfab1 gepresenteerd die het product van de bouwplaat haalt. De bouwplaat zelf wordt in de machine bewerkt en klaar gemaakt voor hergebruik. “We gaan er vanuit dat de bouwplaat als een carrier in de machine blijft”, legt Daan Kersten, CEO van Additive Industries, uit.

 

Additive Industries zet vervolgstap naar volledig geïntegreerd AM productiesysteem

 

Additive Industries heeft vanaf de start de ambitie gehad om additive manufacturing te industrialiseren. En dat betekent zoveel mogelijk postprocessing in de machine zelf doen. Vanaf het begin is warmtebehandeling al geïntegreerd, maar moet je nog steeds de bouwplaat met daarop de producten uit de machine halen. Met de Product Removal machine is dat niet langer nodig. Dit zorgt voor een hogere productiviteit omdat met een beperkt aantal bouwplaten de Metalfab1 continu kan blijven printen.

 

 

Upgraden dankzij modulaire bouwwijze

Met deze nieuwe toevoeging benadrukt Additive Industries nogmaals het belang van de keuze om het AM systeem modulair op te bouwen. De Product Removal module kan namelijk zonder meer aan bestaande systemen worden toegevoegd. Daan Kersten: “Onze machines zijn zo ontworpen dat je de configuratie in het veld kunt veranderen. Je kunt elke maand bijvoorbeeld een inner core (de bouwkamer, red.) swappen voor een ander als je van materiaal wilt veranderen. Daarmee anticiperen we op de verandering van de business. Momenteel ligt het innovatietempo in deze industrie hoog. Doordat wij de systemen kunnen upgraden, verlengen we de levensduur en is de investering toekomstbestendig. Zo voorzien we dit jaar bijna alle machines in het veld van vier laserbronnen voor méér productiviteit.”

 

Modulariteit gaf voor Sauber Motorsport de doorslag

Deze modulariteit is een van de redenen geweest waarom Sauber Motorsport AG voor de Eindhovense machine heeft gekozen. De schaalbaarheid van de Metalfab 1 stelt de Zwitsers in staat om hun AM business stap voor stap uit te bouwen, zodat het F1 bedrijf eind 2018 over twee complete productiesystemen voor serieproductie beschikt, met in totaal 4 bouwkamers voor vier verschillende materialen. “Dit illustreert wat onze modulaire bouwwijze kan doen voor de businesscase van onze klanten. Als je start met AM technologie, heb je eerst tijd nodig om het proces en de applicatie te ontwikkelen. Dan pas ga je opschalen naar serieproductie. Ons systeem is schaalbaar naarmate de behoefte aan capaciteit groeit”, legt Daan Kersten uit.

 

Schaalbaarheid biedt ideale startpositie

Christoph Hansen, chief Wind Tunnel Production bij Sauber Motorsport AG: “Zonder deze schaalbaarheid zou het lastiger zijn geweest. Vier bouwkamers betekent bij andere AM systemen dat je vier machines koopt. Dat is een veel hogere investering. Additive Industries biedt ons een ideale oplossing om te starten en gemakkelijk op te schalen.”

Het volledige interview met Christian Hansen van Sauber Motorsport en Daan Kersten va Additive Industries kun je lezen in 3D Print magazine.

FOTO: In de huidige configuratie neemt de robot de bouwplaat automatisch uit de bouwkamer. De nieuwe module gaat nog een stap verder.

 

Back to top button