ManufacturersTechnology

VShaper gaat 5-assig FDM printen

Verashape komt met een interessante innovatie naar Formnext: 5-assig FDM printen. De Poolse fabrikant heeft een draaizwenktafel geïntegreerd in de VShaper FDM printer. Hiermee kan zowel geïndexeerd als 5-assig simultaan worden geprint. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor FDM printtechnologie. Het gaat om een prototype dat men in 2019 op de markt wil brengen.

 

3D printer met automatische printkopwisselaar

De ontwikkelaars van het Poolse Verashape (vertegenwoordigd door Vekashape) ontwikkelen met steun van het Polish National Research and Development Center een volledig nieuw concept voor de 3D printer. Een van de mogelijkheden die de 4e en 5e as geven, is dat je op een al eerder geprint vlak verder kunt 3D printen, bijvoorbeeld met een ander materiaal. Ook kan de ideale hoek gekozen worden voor de volgende laag.

 

Ideale hoek kiezen voor volgende laag 

Nog meer mogelijkheden ontstaan er in de 5-assig simultaan printmodus. Dan bewegen zowel de printkop als de beide assen in het werkstuk gelijktijdig. In een toelichting zegt de Poolse fabrikant dat hierdoor het concept van laag op laag printen wordt losgelaten. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden, met name voor complexe vormen. Hoewel ze er niks over zeggen, lijkt het voor de hand liggend dat ze supportmateriaal achterwege kunnen laten omdat het werkstuk altijd onder een ideale hoek gepositioneerd kan worden. Een derde mogelijke toepassing is het 3D printen met verschillende materialen in één werkstuk. Bijvoorbeeld versterkte kunststoffen combineren met afdichtingen van elastomeer.

 

Groot cilindrisch werkbereik

De nieuwe 5-assige VShaper heeft een cilindrisch werkbereik van 300 mm in doorsnede en 300 mm hoog. De ontwikkelaars verloochenen hun afkomst niet: ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de CNC industrie. Onderdeel van het nieuwe concept is namelijk een toolchanger zodat de machine automatisch de printkop wisselt. Mede hierdoor kunnen geautomatiseerd meerdere materialen of verschillende eigenschappen gebruikt worden in één werkstuk. Doordat de bouwkamer en het bouwplatform verwarmd zijn, kunnen de meeste thermoplastische kunststoffen worden geprint, zegt Marek Kantowski, R&D lead engineer, in een toelichting.

 

Pas in 2019 op de markt

De Verashape 5 assige 3D printer is nog in de ontwikkelfase. Toch heeft de fabrikant besloten de printer op Formnext te demonstreren om de reacties van potentiële klanten mee te kunnen nemen in de verdere ontwikkeling. “We streven ernaar om de nieuwe 3D printer in 2019 marktrijp te hebben”, aldus oprichter en CEO van Verashape Tomasz Szymanski.

 

Back to top button