designsoftware

ParaMatters CogniCAD 2.0: generative design software as a service

ParaMatters lanceert deze week op CES 2019 in Las Vegas CogniCAD 2.0. Deze release van de generative design software wordt zowel in de cloud aangeboden als een service als in een enterprise versie. CogniCAD 2.0 werkt volledig agnostisch en zet elk CAD-model om in een lichtgewicht ontwerp dat geëxporteerd wordt als STL of STEP-file. Ready to 3D print, laat het Amerikaanse bedrijf weten.

Oud-CEO 3D Systems wil nu designproces voor AM disruptief veranderen

Las Vegas staat vanaf dinsdag 8 januari weer in het teken van de technologiebeurs CES. Elektrisch autonoom rijden is een van de thema’s die er veel aandacht krijgen. En daarbij speelt lichtgewicht construeren een rol. Precies daarop speelt ParaMatters in. Het bedrijf is mede opgericht door Avi Reichental, de vroegere CEO van 3D Systems. CogniCAD 2.0 is dan ook met name interessant voor wie 3D printen als productietechniek wil inzetten. ParaMatters presenteert onder andere automotive producten van Techniplas, dat met een revolutionair concept voor design en produceren naar CES komt.

Een voorbeeld van een geoptimaliseerd ontwerp voor een autovelg.

Mogelijkheden 3D printen ontsluiten

“Wij benutten maximaal de voordelen van de combinatie van geavanceerde technieken voor topologie optimalisatie, computer berekende geometrieën, kunstmatige intelligentie en een oneindige computerrekenkracht”, zegt Reichental in een toelichting op de nieuwe generative design software. CogniCAD ontsluit volgens hem het volledige potentieel van design for additive manufacturing. De software ontwerpt namelijk automatisch complexe structuren, die lichtgewicht en sterkte combineren en die je alleen nog kunt 3D printen.

Agnostisch: elk CAD-model bruikbaar

In enkele minuten tot enkele uren optimaliseren de algoritmes van ParaMatters de topologie van een CAD-model. Dat proces verloopt volledig geautomatiseerd. De inbreng van de engineer blijft beperkt tot het uploaden van het CAD-model en daarna het aangeven van enkele kritische parameters. Denk daarbij aan aspecten zoals afmetingen, sterkte, de stijl, maar ook kritische factoren zoals de eigen frequentie van het onderdeel. Zodra de engineer dit heeft aangegeven, optimaliseert de software automatisch het ontwerp om een zo licht mogelijk onderdeel te kunnen 3D printen. CogniCAD is agnostisch: het leest elk gangbaar CAD-model uit een ander softwarepakket in. De designs kunnen direct naar een 3D printer worden gestuurd.

Links de STL-file, rechts het 3D geprint eind resultaat. De gewichtsbesparing ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp is 35%.

Designproces inkorten tot minuten en uren

Michael Bogomolny, mede-oprichter en Chief Technology Officer, zegt dat ParaMatters met deze software het design to manufacturing proces verkort van weken naar minuten of uren. Daarbij is de kwaliteit van de designs volgens hem beter dan wanneer de engineer zelf gaat optimaliseren. De generative design software berekent ook automatisch metamateriaal lattice structuren. De ontwerpen worden door de geïntegreerde FEM-software automatisch doorgerekend op belastingen. Het eindresultaat is een STL- of STEP-file, klaar voor productie. ParaMatters mikt met deze generatieve design software op onder andere de automobiel-, luchtvaart- en medische industrie.

Een van de partners waar ParaMatters mee samenwerking is Renishaw. Dat heeft enkele weken geleden aangegeven dat het de click to print functionaliteit van CogniCAD geschikt maakt voor de RenAM 3D metaalprinters.

CES in Las Vegas duurt nog tot en met 11 januari. CogniCAD 2.0 kun je benaderen via de website van ParaMatters.

Back to top button