3D printmarkt

Orderboeken Materialise leger dan in april, positief over de toekomst

Vooral in Europa lijdt de industrie nog steeds zwaar onder de economische gevolgen van de Coronapandemie. Bedrijven proberen de vakantieperiode dit jaar maximaal te rekken, waardoor de bedrijvigheid op een laag pitje staat. Mede daarom verwacht Materialise in Q3 wellicht nog een grotere impact van de Coronacrisis op de financiële resultaten dan in Q2. Dit blijkt uit een toelichting op de cijfers door Materialise topman Fried Vancraen.


Uit de cijfers die Materialise vorige week bekend heeft gemaakt, blijkt dat het flink geraakt wordt door de economische effecten van de wereldwijde pandemie. Peter Leys, bestuurder, zegt dat niet alleen in Europa maar ook in Azië de economische onzekerheid over hoe lang de crisis gaat duren momenteel erg groot is.

Additive manufacturing voor bedrijven oplossing om uit de crisis te raken

Fried Vancraen, Materialise

Onzekerheid over de duur van de pandemie

“Onzekerheid betekent dat men niet alleen budgetten voor normale investeringen bevriest maar eveneens investeringen in innovatie supply chain oplossingen die noodzakelijk zijn in het nieuwe post-Corona normaal, uitstelt”, zegt Leys in de analistencall over de cijfers (bron Seeking Alpha). De onzekerheid vertaalt zich voor het Vlaamse bedrijf in een langzamer dan verwacht herstel van de verkopen. “We verwachten dat het derde kwartaal moeilijker zal zijn dan het tweede.” Fried Vancraen bevestigde op een vraag van een van de analisten dat de orderpijplijn van Materialise momenteel leger is dan begin april. Wel ziet Materialise momenteel de activiteiten in de medische sector, die in april en mei vrijwel tot stilstand waren gekomen, aantrekken.

Kostenbesparing Q2 moeilijk houdbaar nu de markt aantrekt

De financiële schade – omzetverlies van ruim 21%, financieel verlies van € 295k en netto verlies van € 1,9 miljoen – is nog enigszins beperkt gebleven doordat Materialise fors in de kosten heeft gesneden. Hierbij is geprobeerd om ontslagen te vermijden. Wel zijn de salarissen in april al gekort en afgestemd op de productie die medewerkers momenteel leveren. Dat leverde alleen al €4,6 miljoen kostenbesparingen op salarissen op. Deze kostenbesparingen zullen in het lopende kwartaal minder makkelijk te realiseren zijn, geven de beide topmanagers aan. Dat komt enerzijds doordat de activiteiten aantrekken, anderzijds doordat de steunprogramma’s van overheden kleiner worden. “Daarom wordt het moeilijker in Q3 hetzelfde kostenniveau te handhaven:, verwacht Fried Vancraen.  

Fried Vancraen
Materialise vierde onlangs het 30-jarig bestaan. Dit jubileum is op een sobere manier gevierd, met het bezoek door koning Filip als hooogtepunt.

Positief over de toekomst

De ogenschijnlijk sombere verwachtingen voor de komende maanden nemen niet weg dat het management positief is over de verdere toekomst. “We zien zeker kans voor Materialise”, aldus Fried Vancraen. “Wij geloven dat additive manufacturing voor veel bedrijven een tool kan zijn om in de komende kwartalen uit deze crisis te raken.” De consultancyactiviteiten onder de noemer van Materialise Mindset, afgelopen kwartaal gelanceerd, worden goed ontvangen in de markt. Niet alleen in de medische sector, maar ook in veel andere waar men problemen in de toeleverketens heeft ervaren. Het probleem is momenteel alleen dat bedrijven nog de hand op de knip houden, zolang de onzekerheid over de duur van de crisis aanhoudt.

Back to top button