3D printmarktTechnology

Nederlands Lake3D ontwikkelt multimateriaal printtechnologie

Na maanden voorbereiding is Lake3D een feit. Co-founder Klaas Wiertzema (CEO) wil het 3D printen met meerdere kleuren en materialen in één werkstuk commercieel toepasbaar maken, zowel in de tandheelkunde als in andere sectoren.

 

Op basis van de jetting technologie, waarvan de haalbaarheid in het EFRO gesubsidieerde Fieldlab Multi Material 3D project is aangetoond, wil Lake3D in 3-5 jaar met een multi materiaal 3D printer komen die kronen en prothesen print in kleurscharkeringen die bij het gebit van de patiënt passen.

Veel goedkoper dan huidige dentale technie

De Lake3D technologie wordt disruptief voor de tandheelkundige industrie, voorspelt Klaas Wiertzema. Niet alleen doordat het draagcomfort verbetert doordat een compleet product uit meerdere materialen wordt geprint. “Onze oplossing is eveneens disruptief vanuit prijsoogpunt. Prothesen worden dramatisch goedkoper, zeker voor een vol gebit.” Daarmee opent de Nederlandse start-up voor een zeer groot deel van de wereldbevolking de weg naar een comfortabele en betaalbare tandprothese die niet te onderscheiden is van echte tanden.

Ook industriële toepassingen multimaterialen 3D printen

Bijna alle 3D printers zijn mono materiaal printers. Lake3D wil functionele materialen printen zoals medisch gecertificeerde acrylaten. Deze worden momenteel al toegepast in mono-kleur 3D printers. Met meerdere koppen in één unit kun je dan multimaterialen 3D printen of full colour 3D printen met materialen die geschikt zijn voor industriële toepassingen zoals de medische industrie.

Ontwikkeling samen met andere fabrikanten

“De mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor multimaterialen 3D printen lijken bijna oneindig en teveel om allemaal zelf te realiseren”, aldus Klaas Wiertzema. Daarom zet Lake3D in het op tweede track, naast de ontwikkeling van een dentale printer. Het wil de technologie aanbieden aan andere fabrikanten om gezamenlijk multimaterialen 3D printers voor industriële toepassingen te printen. Voor dit track zoekt Lake3D momenteel partners die de printtechnologie willen integreren in hun systemen en met het bedrijf applicaties willen ontwikkelen.

Foto: het proof of concept zoals dat in het Fieldlab MM3D is gerealiseerd.


Back to top button