design

Spee3D Design Challenge: wie bedenkt beste ontwerp voor supersonisch 3D printen?

Spee3D organiseert deze zomer een design challenge. Tot 31 juli kan iedereen zijn ontwerp voor 3D metaalprinten insturen. Om de kansen voor de verschillende deelnemers gelijk te houden, zijn er twee categorieën: general industry (zoals OEM’ers, 3D print servicebureaus et cetera) en een categorie universiteiten, hoge scholen en onderzoeksinstellingen.

 

Spee3D is de Australische ontwikkelaar van het supersonisch 3D metaalprinten. Kort door de bocht: de energie om de metaalpoeders te versmelten komt uit de kinetische energie. De poeders worden met zeer hoge snelheid op het te printen werkstuk gelanceerd en door de warmte die vrijkomt bij de botsing, smelten de deeltjes. Supersonic 3D Deposition (SP3D) zo noemt men de technologie. Het grote voordeel is de snelheid: onderdelen opbouwen is eerder een kwestie van enkele uren dan van dagen. Spee3D heeft twee type machines: Lightspee3D voor kleinere onderdelen en WarpSpee3D voor grotere formaten.

 

LightSpee3D

Winnaars krijgen toegang tot simulatie software

Ontwerpers worden nu uitgedaagd voor deze technologie te ontwerpen. De challenge loopt al enkele weken, maar de uiterste inzendtermijn is pas 31 juli. De top 3 in elke categorie krijgt het ontwerp 3D geprint in metaal. Daarnaast krijgen ze een Spee3D training en het bijbehorend certificaat. Bovendien krijgen ze ene half jaar gratis toegang tot de simulatie software van Spee3D, waarmee het printproces tot in details gesimuleerd kan worden. De winnaar van elke categorie krijgt bovendien nog een micro PC.

 

FIT neemt tweede Spee3D machine in gebruik

Spee3D bouwt de machine in een complete unit, die gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Onlangs heeft onder andere FIT in Duitsland de eerste Warspee3D machine in gebruik genomen. In de AM-fabriek van deze toeleverancier staat al een andere machine van het Australische bedrijf. Byron Kennedy, CEO, benadrukt vooral de korte installatietijd van de machine. Waar andere 3D metaalprinters van dit formaat soms twee weken installatietijd vergen, heeft Spee3D al ’s ochtends om 9 uur machines geleverd waar ’s middags onderdelen op werden geprint.

 


Back to top button