ManufacturersTechnology

Nectar lanceert smart industry 3D printer Nectar One

De Gelderse startup Nectar won vorige week de RapidPro Startup Award met de Nectar One, een FDM 3D printer. De ontwikkelaars hebben 3 jaar gewerkt aan wat je eigenlijk een smart industry 3D printer kunt noemen. De modulaire opbouw, eenvoudige vervanging van onderdelen en de nu al geïntegreerde basis voor predictive maintenance in de toekomst zijn kenmerken waarmee de Nectar zich onderscheidt in dit druk bevochten deel van de 3D printmarkt.

 

8 kernmodules binnen 5 minuten verwisselbaar

Het aanbod in FDM printers in de prijsklasse vanaf 4000 euro is groot. Stein de Haan en Nick Wilderink, de twee oprichters van Nectar, realiseerden zich dan ook dat ze met een ander concept zouden moeten komen. De kern van de Nectar One is een volledig modulair gebouwde 3D printer, waarvan de 8 kernmodules binnen vijf minuten met één schroevendraaier gewisseld kunnen worden.

 

Nectar
Stein de Haas en Nick Wilderink met de RapidPro Startup Award, uitgereikt door Els van de Ven van het Mikrocentrum.

Geringe downtime, eenvoudig in gebruik

“We wilden een 3D printer die eenvoudig te upgraden valt en waar we in de toekomst noodzakelijk onderhoud vooraf al zien aankomen. Daardoor minimaliseren we de downtime voor de gebruiker”, zegt Nick Wilderink. Dit ambitieus eisenpakket komt voort uit een persoonlijke frustratie met de 3D printers van enkele jaren geleden. Toen Nick daarmee aan de slag ging, bleken ze onbetrouwbaar en niet gebruikersvriendelijk. De Nectar One 3D printer oogt op het eerste gezicht doorsnee in deze klasse. Onderhuids zijn de ontwikkelaars wel degelijk een nieuwe weg ingeslagen. De 8 modules zijn de filament feeder met geïntegreerde sensoren die de doorvoer monitoren, een actief koolstof en Hepa filter, een verwarmd bed met 4 apart instelbare temperatuurzones, de printkop waarvan de temperatuur in de warme en koude zone afzonderlijk geregeld kan worden, een RFID unit voor materiaalherkenning, automatische deuropening en een zelf ontwikkeld linear motion system. Dat laatste is zelf stellend en nauwkeuriger dan de gangbare systemen. De maximale nozzle temperatuur is 300 graden C, geschikt voor onder andere PET G, polycarbonaat en PA12.

 

Nectar 3D printer wordt elke dag beter

Binnen vijf minuten is elke module gedemonteerd en vervangen door een nieuwe. Met een schroevendraaier als enig gereedschap. Nick Wilderink: “Naarmate wij de printer verder ontwikkelen, willen we ook onze klanten gaan voorzien van de upgrades. Ook als het om nieuwe hardware gaat.” De Nectar One moet als het aan de beide bedenkers ervan ligt, elke dag beter worden. Service is een wezenlijk onderdeel in de strategie van Nectar. Daar speelt de softwaremodule Nectware een belangrijke rol in. Nectaware is het softwareplatform dat met de printer wordt meegeleverd. Via dit platform plant de gebruiker niet alleen zijn printjobs, maar kan er ook direct contact worden gelegd met de helpdesk van het bedrijf.

Nectar One
Nectar heeft voor het deltaconcept gekozen.

 

Predictive maintenance

Doordat elke module zijn eigen intelligentie heeft, kan in de toekomst predictive maintenance worden toegevoegd. Volgens Nick Wilderink is dat een van de ambities die Nectar wil gaan waarmaken. “Momenteel nog niet, maar in de toekomst willen we voordat de printer in storing valt een signaal krijgen zodat we op voorhand weten waar het fout zal gaan en op tijd ingrijpen.” Alles is namelijk gericht op het zoveel mogelijk beperken van de downtime van de machine. Gebruiksgemak is een tweede sleutelbegrip. In het softwareplatform wordt de gebruiker een easy to learn oplossing geboden. “Dan is 3D printen net zo gemakkelijk als een 2D print maken.” Daarnaast is er de mogelijkheid om de tools te tweaken en eventuele nieuwe profielen aan te maken voor toekomstig gebruik.

In het businessmodel van de jonge onderneming wordt ook de mogelijkheid geboden om de Nectar One te leasen. Dat is dan inclusief onderhoud en alle upgrades. Momenteel is men bezig de definitieve leaseprijzen te bepalen.

 

Back to top button