Applications

MKB helpen grondstoffen besparen door te 3D printen

Hoger onderwijs Beieren en Oostenrijk slaat handen ineen om mkb te helpen met AM

Oostenrijk zowel als Beieren hebben al een stevige positie opgebouwd als het om technologie-ontwikkeling voor 3D printen gaat. Zes hogescholen en universiteiten slaan nu de handen ineen om een grensoverschrijdend AM-competentiecentrum op te bouwen. Dat moet vooral ten goede komen aan het midden- en kleinbedrijf. Het initiatief wordt financieel gesteund vanuit Interreggelden.


“Door de oprichting van een gezamenlijk competentiecentrum in het grensgebied van Beieren en Oostenrijk, het bundelen van de specifieke competenties van de onderzoekpartners en het werken aan lopende onderzoekstaken, moeten de bedrijven profiteren van de technisch-wetenschappelijke synergie-effecten”, legt professor Otto Huber van de Hogeschool Landshut het doel van het project uit.

3D printen voorwaarde voor grindstoffen besparend produceren

De deelnemers aan de eerste bijeenkomst van het Oostenrijks-Beiers 3D printproject om het mkb te helpen de mogelijkheden te verkennen en toe te passen.

Grondstoffen besparend produceren

De EU subsidieert het project met €2,55 miljoen voor de duur van drie jaren. Alles gebeurt onder de noemer van grondstoffen besparende innovaties voor de productie van onderdelen met additive manufacturing. Dit wordt gezien als een wezenlijke voorwaarde om in de toekomst duurzaam met grondstoffen en materialen om te kunnen gaan. Toepassingen zien de projectdeelnemers in onder meer mobiliteit, machine- en installatiebouw alsook in energietechniek. De materiaalbesparing zit in de digitale productie zonder gereedschappen en ook in de efficiënte productie van kleine series. Dat kan bijvoorbeeld door lichtgewicht structuren te 3D printen in metaal.

Focus op het hele AM-proces

MKB-bedrijven ontbreekt het dikwijls aan capaciteiten en financiële middelen om het potentieel van additive manufacturing te verkennen. Het Oostenrijks-Beierse project wil dan ook met name dit mkb gaan ondersteunen bij deze verkenning en de daarop volgende introductie van 3D printen in de bedrijven. Daarmee moet de technisch-economische ontwikkeling van de beide regio’s geborgd worden. De hogescholen en universiteiten leggen de focus niet zozeer op de AM-technieken zelf maar veel meer op de tot totale workflow: het hele proces van design via 3D printen tot en met post processing.

Deelnemers en bedrijven

De deelnemers aan het driejarig project zijn TH Rosenheim (leadpartner), het Competentiecentrum Lichtgewicht Bouwen (LLK) en het Instituut voor Transfer und Zusammenarbeit (ITZ) van de Hogeschool Landshut, evenals de Universiteit van Passau. De Oostenrijkse partners zijn: Universiteit van Innsbruck, Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen Opper-Oostenrijk en Paris Lodron University Salzburg (PLUS). De bedrijven die hebben meegedaan aan de kick-off bijeenkomst zijn DATAWIN (Ergolding), ARRI (München), Flottweg (Vilsbiburg) en ODU Steckverbindungssysteme (Mühldorf). Zij willen vooral meer kennis krijgen van 3D metaalprinten.

Back to top button