Technology

Linde Gas: sneller 3D printen door Helium aan gasmix toe te voegen?

Dat de invloed van gas op het slm-proces groot is, daar zijn de meesten van overtuigd. Voor menigeen die met 3D metaalprinten bezig is was het op Rapid.Tech echter een verrassing, dat Helium toevoegen aan het gas blijkbaar een positief effect heeft. Een beetje Helium toevoegen aan het beschermgast, vermindert de problemen met rook in de bouwkamer, zo is de ervaring van Linde Gas.

 

Pierre Forêt leidt bij Linde Gas in München de additive manufacturinggroep. Deze groep is vooral bezig met technologie ontwikkeling en klantondersteuning. Een van de pistes die de producent van industriële gassen uitgebreid onderzoekt is het toevoegen van Helium aan het beschermgas in de 3D metaalprinter (poederbed). “Helium is een compleet inert gas, dat niet reageert met het materiaal”, aldus Forêt.

 

Verrassende resultaten onderzoek naar andere gassamenstelling bij slm-technologie

 

Metaaldeeltjes worden verder weggeslingerd

Het interessante aan dit gas is dat het lichter is dan Argon. Dat vergt wel aanpassingen aan de machine, om ervoor te zorgen dat voldoende beschermgas wordt toegevoerd. Daarnaast is de lambdasonde niet echt geschikt. Het voordeel dat het team van Linde Gas heeft ontdekt, is dat metaalpartikels die tijdens printen uit het smeltbad loskomen en door de gasstroom worden afgevoerd, met Helium sneller verder worden afgevoerd van het smeltbad. Dat voorkomt problemen doordat zo’n metaaldeeltje ergens op het product belandt. “Omdat Helium lichter is, worden de deeltjes vier tot vijf keer zo ver weggebracht. Ook heb je minder last van rookvorming in de bouwkamer.”

Pierre Foret

Bij Linde Gas onderzoekt Pierre Foret de mogelijkheden om andere inerte gassen, zoals Helium, te mengen met argon in een slm metaalprinter.

Kun je dankzij Helium sneller 3D printen

Het onderzoek waarover Pierre Forêt op Rapid.Tech sprak, is nog in volle gang. Hij vermoedt echter dat het toevoegen van 30 tot 50% Helium voor een stabieler proces kan worden. Bovendien denkt hij dat de scansnelheid omhoog kan. “Het thema gas speelt een grote rol. Daarnaast wordt de factor restzuurstof vaak onderschat”, zo zei Forêt het in Erfurt. Het team van Linde Gas in München is nog met meer onderzoeken bezig. De gasmix met Helium is slechts een voorbeeld.


Back to top button