ManufacturersTechnology

Kickstarter zet campagne NexD1 stop

Het gebeurt niet vaak. Zelden zelfs. Kickstarter heeft echter de campagne van de Duitse startup Next Dynamics een dag voordat deze zou aflopen, stop gezet. De reden: op internet doen allerlei verhalen de ronde dat de multimaterialen 3D printer van NexD1 niet werkt. Dat deze printer niet eens bestaat.

 

Twijfels over het bestaan van multimaterialen 3D printer

De ontwikkelaar van de NexD1 uit Berlijn trok eind vorig jaar de aandacht door een crowdfunding campagne te starten voor hun multimaterialen 3D printer. Die beloofde toch wel unieke mogelijkheden (hier kun je er alles over lezen). Na de jaarwisseling begon het mis te gaan. Op 10 januari gaf het team op Kickstarter nog achtergrond informatie over het bedrijf, tot nog toe gefinancierd door de privé investeerder en co-founder Alexander Straub. Op LinkedIn staat dat hij CEO en founder is van Straub Ventures en CEO en mede oprichter van Empora Group, een IT bedrijf in de beautywereld dat het social media platform Fashionfreax ontwikkelt en in de lucht houdt.

 

Deze chart van Kicktrag laat zien hoe de laatste dagen backers zich hebben teruggetrokken.

 

Fake voorbeelden?

Op 16 januari plaatste NexD1 weer een update, nu met de door velen geraagde foto’s. En daar ging het helemaal mis. De Amerikaanse kunstenares Bathsheba Grossman zegt dat een aantal designs die getoond worden haar ontwerpen zijn. Deze zou zij hebben laten printen bij Shapeways. Anderen vragen zich hardop af of patenten door het Duits bedrijf geschonden worden. Vanaf dat moment neemt de twijfel bij de backers toe en beginnen de eersten hun toegezegde investering terug te trekken. De laatste dagen gaat dit zelfs met bedragen van meer dan 40.000 en 60.000 dollar per dag. De regels van Kickstarter zijn namelijk zo dat als het streefgedrag gehaald wordt (en dat had NexD1 al lang) degenen die hebben ingeschreven hun bedrag kwijt zijn. Of het product geleverd wordt of niet.

 

Campagne stop gezet

Uiteindelijk is bij een stand van $ 363.994 de campagne door Kickstarter voorlopig stop gezet. Kickstarter schrijft zelf deze maatregel te nemen als het integriteitsteam tot de slotsom komt dat het project tegen de regels van de crowdfunding platform in gaat. Deze maatregel is onomkeerbaar.
De Duitse startup heeft hier nog niet op gereageerd.

 

Back to top button