3D printmarkt

Investeerders trekken opnieuw de beurs voor AM-bedrijven

Mantle en 6K halen in totaal $76 miljoen op

Amerikaanse beleggers blijven de portemonnee trekken voor AM startups. Mantle, dat precisie 3D metaalprinttechnologie ontwikkelt, haalt in een serie B financiering $25 miljoen op. 6K, dat de UniMelt plasma technologie voor onder andere de productie van metaalpoeders inzet, haalt $51 miljoen op in een serie C financieringsronde.


Al meer dan een jaar zijn 3D printbedrijven de lieveling van investeerders, die over diepe zakken beschikken. Ook deze week blijkt weer hoe de sector in de Verenigde Staten in trek is bij investeerders en andere partijen.

Investeerders zien de digitalisering van de maakindustrie

Een nozzle voor een raketmotor 3D geprint met poeders van 6K Additive. (Foto 6K Additive)

Productiecapaciteit metaalpoeders naar 600 ton

De 6K Additive divisie van 6K gaat de productiecapaciteit verdrievoudigen, het portfolio aan metaalpoeders verbreden en de wereldwijde salesactiviteiten uitbreiden. “Deze kapitaalronde is een validatie van het model van 6K om verspillende oude productietechnologieën te vervangen door het UniMelt-platform, op grote schaal te gaan produceren, aan de behoeften van klanten te voldoen, naar winstgevendheid toe te werken en industrieën te transformeren”, aldus Aaron Bent, CEO van 6K. Hij bestempelt de stap die de onderneming nu kan zetten als een belangrijke voor de transformatie van de producerende industrie, zodat deze duurzamer wordt in de toekomst, toeleveringsketens betrouwbaarder én er oplossingen ontwikkeld kunnen worden op basis van additive manufacturing voor de aanpak van de klimaatproblematiek.

Helft investering in productie batterijmaterialen

Het UniMelt-systeem is een goedkopere productietechnologie met een kleinere voetafdruk voor het maken van metaalpoeders voor 3D metaalprinters maar ook van accumaterialen voor elektrische auto’s, materialen voor de halfgeleiderindustrie, geavanceerde keramische materialen en nog een hele range andere grondstoffen. Dankzij de investering schaalt 6K de productiecapaciteit voor metaalpoeders op naar 600 ton per jaar en start verkoop en distributie in Europa en Azië. Van de $51 miljoen wordt $25 miljoen geïnvesteerd in het Battery Development Center of Excellence, waar het een equivalent aan 400 MWh aan materialen producten voor accu’s kan produceren.

Mantle pakt in serie B funding $25 miljoen

3D printerfabrikant Mantle zit nog in een eerder stadium van technologieontwikkeling. Met de $25 miljoen die het nu ophaalt, komt het totaal dat investeerders in de startup investeren, uit op $41,5 miljoen. Bestaande investeerders zoals Foundation Capital, Hypertherm Ventures, Future Shape, 11.2 Capital, and Corazon Capital doen mee aan de nieuwe investeringsronde, geleid door Fine Structure Ventures, gelieerd aan het moederbedrijf van Fidelity Investments. “Fine Structure Ventures ziet dat er een digitale transformatie gaande is in de productie-industrie. Mantle helpt fabrikanten met het herdefiniëren van hoe ze producten op de markt brengen door doorlooptijden en kosten te verminderen en tegelijkertijd meer digitale, flexibele en lokale supply chains te implementeren”, zegt Shyam Kamadolli, Managing Director bij Fine Structure Ventures.

Eerste klanten van Mantle maken al meer dan miljoen producten met 3D geprinte gereedschappen

Mantle
Een voorbeeld van een matrijsinsert geprint met de Mantle technologie.

Geprinte inserts spuitgietmatrijzen

Tegelijk met de investering maakt Mantle bekend dat de eerste klanten inmiddels meer dan een miljoen eindproducten hebben geproduceerd met de gereedschappen die geprint zijn met de Mantle technologie. De Amerikaanse startup focust namelijk op het metaalprinten van de gereedschappen. Dat kan met de AM-technologie volgens Mantle 65% sneller dan de huidige productietechnieken en eveneens 65% goedkoper. Een van deze pilot klanten is Tessy Plastics, een contract manufacturer voor spuitgietdelen. Een spuitgietmatrijs waarin meerdere 3D geprinte inserts zitten, heeft al 400.000 spuitgietycycli achter de rug. Het gaat om een 32-voudige matrijs. Het printen van twee inserts voor deze matrijs kostte inclusief lichtjes nabewerken 60 uur, terwijl het CNC-frezen ervan 150 uur en drie weken doorlooptijd zou hebben gekost.

Back to top button