ApplicationsMaterials

Igus sigumid: 3D geprinte sensor die overbelasting lagers signaleert

Tot 4 materialen in één FFF geprint onderdeel

Om de levensduur te verlengen, 3D print igus componenten met tot wel vier materialen. Hierdoor produceert het Duitse concern in één productiestap slijtvaste onderdelen voor aandrijfsystemen. Igus breidt het materiaalportfolio continu uit met nieuwe filamenten. Met sigumid P print men zelfs een sensor die waarschuwt als een slijtagegrens is bereikt.

Igus is vorig jaar gestart met dit concept en heeft inmiddels de 3D printcapaciteit uitgebreid. 3D printen van individuele slijtvaste componenten met verschillende materialen biedt de gebruiker nieuwe ontwerpmogelijkheden. Tegelijkertijd leiden multifunctionele componenten tot een significante vereenvoudiging van het productieproces.

4K printen maakt vele combinaties mogelijk

Eenvoudiger productieproces

Tom Krause uit, hoofd van de afdeling additieve productie bij igus GmbH. “We kunnen bijvoorbeeld voordelig onderdelen produceren voor apparatuur, gereedschap of de bouw van speciale machines, zonder minimale bestelhoeveelheid in slechts een paar dagen.” Een voorbeeld van zo’n speciaal materiaal is Het iglidur tribo-filament. Dit maakt componenten wrijvingsarm, onderhoudsvrij en tot wel 50 maal slijtvaster dan reguliere 3D-printmaterialen. Igus zet vol in op multimaterialen printen.

Elastisch materiaal voor lagers

Met iglidur I160-EL, biedt igus een nieuw elastisch materiaal dat geprint kan worden in het individuele lager, als afdichting bijvoorbeeld. Sigumid P150, daarentegen is het nieuwe 3D print filament voor multi-materiaal printen, dat zorgt voor de hoge sterkte (87 MPa buigsterkte) van het component. Speciaal voor de additieve productie van intelligente componenten met geïntegreerde sensoren, biedt igus nog twee andere materialen: sigumid P en sigumid F. De laatst wordt op het lager geprint en stuurt een signaal via een NC-contact wanneer de slijtlimiet is bereikt. sigumid P daarentegen wordt gebruikt voor alarmering in geval van een overbelasting van het lager. Als er druk op het lager is, verandert de vorm en daarmee de weerstand. Deze verandering gebruikt igus als signaalwaarde. “4K-printen maakt het mogelijk om alle specificaties van de verschillende materialen te combineren – slijtvastheid, sterkte, elasticiteit en intelligentie – in één complex component”, vat Tom Krause samen.

Back to top button