3D printserviceApplicationsTechnology

Hulotech in Stadskanaal investeert in HP MJF printtechnologie

Hulotech in Stadskanaal investeert in de HP MJF 4200 3D printer van HP. Het Groningse 3D printing en engineering bedrijf van Arjan Huiting en Richt Loorbach gaat met de multi jet fusion 3D printer zowel prothesen printen als industriële onderdelen. “We hebben testen gedaan en de prints zijn zo sterk dat we zelfs verwachten freesdelen uit machines te kunnen vervangen door 3D printstukken”, zegt Arjan Huiting.

 

3D printbedrijf gaat zowel prothesen als industriële componenten printen

Afgezien van de 3D printer die bij de ontwikkelpartner van HP staat, is de machine van Hulotech de eerste HP multijet fusion printer in Nederland. Op dit moment wordt de printer geïnstalleerd, vanaf begin januari willen Arjan Huiting en Richt Loorbach de nieuwe machine volledig operationeel hebben. Ze hebben al een contract met OIM Orthopedie voor het 3D printen van verschillende orthopedische prothesen. Daarnaast richten ze zich op de maakindustrie, met name de machinebouw.

 

Voordelig en open innovatie platform

De twee Groninger ondernemers zijn niet over een nacht ijs gegaan bij deze investering, die op termijn tot extra arbeidsplaatsen zal leiden. “Als je het totale investeringsplaatje bekijkt, is de Multi Jet Fusion technologie de meest voordelige optie”, zegt Arjan Huiting. Hij denkt dat Hulotech hiermee een toekomstbestendige 3D printtechnologie in huis haalt, waarmee het bedrijf nu al kan concurreren met onder andere spuitgieten als het om kleinere tot middelgrote series gaat. “Daarnaast spreekt het open platform van HP ons erg aan. Er komen nieuwe materialen beschikbaar. Het systeem biedt dus ook naar de toekomst veel mogelijkheden.”

 

Hulotech HP

De nieuwe HP 3D printer bij Hulotech zal begin 2018 volledig operationeel zijn. 

 

Aangenaam verrast door sterkte

Arjan Huiting zegt verrast te zijn door de sterkte van de 3D geprinte onderdelen, zoals de prothesen. Voor de orthopedische prothesen is de kwaliteit voldoende. “Dit is voor de prothesen een goede machine.” Hulotech gaat alle prothesen 3D printen die via de lokale vestigingen van het orthopedisch bedrijf worden aangevraagd. “Momenteel is er nog veel handwerk in de productie van prothesen. Wij kunnen dat veel kostenefficiënter doen.”

 

Functionele onderdelen voor de industrie

De tweede markt waarop Hulotech zich richt met de HP printtechnologie is de machinebouwindustrie. Ook daarvoor hebben ze testen gedaan, zowel het vervangen van spuitgietdelen als freesdelen. Voor beide toepassingen is de HP printtechnologie geschikt, zegt Huiting. “Tussen enkelstuks en massaproductie zit een grijs gebied. Wij denken in dat gebied met deze printtechnologie een goede oplossing te bieden.” Het gaat dan onder andere om spuitgietdelen waarvan een machinebouwer er slechts een beperkt aantal van nodig heeft. Omdat de matrijskosten vervallen, kan Hulotech nu al met 3D printen concurreren met kleine tot middelgrote series spuitgietdelen. Arjan Huiting denkt ook freesdelen te kunnen vervangen. “Vanwege de hoge matrijskosten voor spuitgietdelen kiezen machinebouwers vaker voor freesdelen van kunststof. Wij kunnen die vervangen door geprinte onderdelen. En de sterkte is zelfs dusdanig dat de printtechniek ook toepasbaar is voor de productie van heel complexe vormen, die nu in twee of meer opspanningen gefreesd worden.” Spare parts is een andere toepassingn waar Hulotech zich met de nieuwe HP printer op richt.

 

Nieuwe software maakt onderbreken build mogelijk

De 3D onderneming uit Stadskanaal heeft gekozen voor de HP MJF 4200 3D printer, de basisversie. Vooralsnog met één bouwkamer die gewisseld wordt tussen printer en koel- en uitpakstation. Binnenkort rolt HP nieuwe firmware voor de 3D printer uit. Daarmee kan een printjob onderbroken worden om nog een extra onderdeel aan de bovenkant van de build toe te voegen. “Dat is uniek”, zegt Arjan Huiting. “Als je een spoedorder krijgt terwijl je aan het printen bent, kun je deze nog toevoegen als het past. De software moet nog worden vrijgegeven, maar het toont wel aan hoe vooruitstrevend HP met de nieuwe technologie én de service is.”

De HP MJF 3D printer bij Hulotech is geleverd door Landré. Hulotech heeft voor de investering een subsidie van € 50.000 gekregen uit het programma Inniovatief & Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work.

Foto: Arjan Huiting (links) en Richt Loorbach bij de HP printer in Stadskanaal.

 

Back to top button