Applications

Holthinrichs Watches: klassiek horloge 3D geprint

Het klassieke vakmanschap van horlogemaken combineren met moderne digitale technologie zoals 3D metaalprinten. Dat doet de jonge Nederlandse horlogemaker Michiel Holthinrichs. Zijn eerste 3D geprint model, de Ornament 1, is inmiddels op de markt. De 3D geprinte kast wordt met de hand nabewerkt.

Michiel Holthinrichs combineert klassiek vakmanschap met hightech AM

 

Holthinrichs Watches

De Nederlandse horlogemaker Michiel Holthinrichs wil met zijn collectie mechanische horloges aantonen dat 3D metaalprinten als productietechniek voor horlogekasten zinvol is. Michiels keuze om de horlogekast te printen (bij Materialise op een Renishaw AM 250, materiaal 316L, een prototype van titanium heeft hij ook al) is een gedurfde zet. De klassieke horlogemakers gebruiken 3D printen wel voor prototypes, maar vallen voor hun uiteindelijke productiemodellen terug op de klassieke, geautomatiseerde CNC technieken. Dus een blok metaal frezen, vonken et cetera.

 

Michiel Holthinrichs combineert klassiek horlogemakers vakmanschap met moderne 3D metaalprinttechnologie in de Ornament 1.

Horlogekast uit slechts twee delen

“Door met additive manufacturing aan de slag te gaan, ontdekte ik de toegevoegde waarde die deze technologie heeft voor de horloge industrie, mits je bij het ontwerp de randvoorwaarden in acht neemt”, zegt Michiel Holthinrichs. Zo is de kast volledig opengewerkt (geskeletteerd), en bestaat hij slechts uit twee delen. Bij het manueel nabewerken komt het klassieke vakmanschap om de hoek kijken. Deze combinatie maakt Holthinrichs Watches uniek, aldus Michiel. “Niemand anders kan een handgepolijst horloge met zoveel handafgewerkte componenten aanbieden in deze klasse voor dat geld.” Het prijskaartje van het horloge is € 3.750.

Bekijk hieronder een video die Materialise over de Nederlandse horlogemaker maakte. In de september editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreider artikel over Michiel Holthinrichs lezen.

Back to top button