Technology

3D metaalprinter voor op andere planeten

Het Amerikaanse COSM Advanced Manufacturing Systems gaat een 3D metaalprinter voor in het heelal ontwikkelen. De basis is het elektronenstraal systeem, dat al in een ander programma samen met NASA werd ontwikkeld. De elektronenstraal 3D metaalprinter uit dit onderzoek wordt nu aangepast. Het systeem moet structurele componenten produceren en meten. 

 

COSM krijgt ontwikkelingsopdracht van NASA consortium

De Amerikanen willen graag andere planeten gaan exploiteren. Voor grondstoffendelving, bijvoorbeeld. Als je permanente bewoning op een andere planeet mogelijk wilt maken, moet daar technologie voor handen zijn om producten te produceren en te assembleren. Immers, het is veel te kostbaar alles met een raket vanaf de aarde naar een andere planeet te sturen. NASA zet samen met enkele andere Amerikaanse organisaties een belangrijke stap door de ontwikkelopdracht bij COSM neer te leggen. Het produceren van grote structuurelementen is namelijk een belangrijke stap om dichter bij het verkennen van het zonnestelsel door mens en robots te komen.

 

Structurele componenten 3D printen

COSM Advanced Manufacturing Systems is een privé R&D organisatie. Deze houdt zich bezig met engineering en manufacturing. 3D metaalprinten is een van de belangrijkste aandachtsgebieden waarin COSM expertise heeft opgebouwd. Om die reden krijgt de onderzoeksorganisatie de opdracht om een productiesysteem voor in de ruimte te ontwikkelen. “Het produceren en samenstellen van structuren door autonome robots in de ruimte is uiteraard enorm uitdagend”, zegt Richard Comunale, oprichter en president van COSM. “Ons onderzoekt richt zich vooral op de ontwikkeling van een elektronenstraal systeem, op optieken voor het sturen van de bundel én het meetsysteem voor deze toepassing.”

 

Meten en adaptieve procesbesturing

De drie belangrijkste materialen waar men mee aan de slag gaat, zijn titanium, inconel en aluminium. Het nieuwe systeem behelst een geïntegreerd meetsysteem als onderlegger onder een adaptieve procesbesturing. Behalve dat het systeem in de ruimte inzetbaar zal zijn, denkt COSM ook aan toepassingen in zowel luchtvaartindustrie als andere sectoren.

FOTO: eerder al ontwikkelde COSM de 3D eletronbeam free fabricator voor NASA. (Foto Nasa)

 

Back to top button