software

Hexagon Simufact corrigeert virtueel Sciaky EBAM-systeem

Complexe simulaties teruggebracht tot dagen in plaats van maanden

Hexagon’s simulatiesoftware Simufact is gevalideerd voor het EBAM-systeem van Sciaky. De software leest rechtstreeks de bewegingen en de procesparameters van de Sciaky machine uit en compenseert via de G-code direct in de besturing van het metaal AM systeem.


Het printen van grote onderdelen uit hoogwaardige metalen kan lastig zijn omdat het gedrag van de materialen moeilijker te voorspellen is als het om grote producten gaat. Om dit probleem aan te pakken, zorgt het Interlayer Real-time Imaging and Sensing System (IRISS) van Sciaky voor een closed loop regeling van het EBAM 3D-printproces. Dit zijn DED-systemen die gebruik maken van een elektronenstraal. Door de materiaaldepositie realtime aan te passen aan de hand van de gemeten waarden, vermijdt het systeem verschillen binnen een werkstuk en verbetert zo de kwaliteit, precisie en reproduceerbaarheid.

Virtueel DED-proces moet sneller tot maatvaste onderdelen leiden

Airbus 3D print
Onderdelen voor Airbus geproduceerd op het systeem van Sciaky.

Virtueel printen

Om deze closed loop regeling te verbeteren, is de Simufact software van Hexagon MI gevalideerd voor de EBAM-machine. De software simuleert nauwkeurig het thermisch-mechanisch gedrag van het DED proces. Door virtueel te 3D printen, kan men zaken als spanningen en vervormingen die tijdens het proces zullen ontstaan, vooraf analyseren. Het proces kan dus geoptimaliseerd worden, nog voordat het onderdeel daadwerkelijk wordt geproduceerd. De correcties worden direct in de G-code waarmee de machine geprogrammeerd is doorgevoerd.

Sneller naar correcte producten

“Ons doel is om processimulatie-oplossingen te leveren die fabrikanten in staat stellen om voorspellende analyses uit te voeren voor onderdelen, sneller dan het onderdeel fysiek kan worden gebouwd en gemeten”, zegt Jeff Robertson, business development – virtual manufacturing and costing solutions, Hexagon. Het is nog niet zo lang geleden dat dergelijke simulaties van AM-processen maanden in beslag namen. “Door de samenwerking met Sciaky kunnen we nu dezelfde nauwkeurige voorspellingen doen binnen dagen of zelfs uren.”

Impuls voor Sciaky DED-technologie

Beide partijen verwachten dat dit een impuls zal geven aan het gebruik van de Sciaky AM-systemen, waarmee men hoogwaardige onderdelen tot meer dan 6 meter lengte kan produceren, uit materialen zoals titanium, tantalum en nikkelgebaseerde legeringen. “De klanten van Sciaky eisen hoogwaardige onderdelen met hoge prestaties”, zegt Scott Phillips, President van Sciaky, Inc. “Hexagon’s Simufact oplossing helpt het vertrouwen van onze klanten te vergroten om de beste kwaliteit te garanderen.”

Back to top button