Technology

AKL’22: lasercommunity over status quo laser AM

Lasercongres in Aken besteedt ruim aandacht aan Additive Manufacturing

Met een hele dag gewijd aan laser additive manufacturing trapt het AKL’22 in Aken de 13e editie van het internationale lasercongres af op 4 mei. Het Forum laser Additive Manufacturing is een van de vier expert fora waarin internationale experts de status quo én de internationale ontwikkelingen hun hun vakgebied schetsen. Op 5 mei start dan het lasercongress zelf, met opnieuw veel aandacht voor additive manufacturing.


Daags voor het AKL’22, georganiseerd door Fraunhofer ILT in Aken, vindt traditiegetrouw het Forum Laser Additive Manufacturing plaats. De ochtend is gewijd aan laser metal deposition; de middag aan laser powderbed fusion, na nog één presentatie over 3D metaalprinten met diodelasers.

EOS Ariane
Een onderdeel van de nieuwe motor van de Arianeraket waarvoor additive manufacturing wordt gebruikt.

Kan de ruimtevaart nog zonder AM?

De presentaties over de toepassing van laser depositietechnologie komen zowel uit de ruimtevaart- als luchtvaartindustrie. Steffen Beyer van Ariane Group geeft een update over additive manufacturing van onderdelen voor raketmotoren. Enkele jaren geleden was hij ook een van de sprekers in Aken. De afgelopen jaren is met name in de VS de toepassing van additive manufacturing bij de startups in de ruimtevaart in een stroomversnelling geraakt. Vorige keer was een van de stellingen die Beyer poneerde dat de nieuwkomers bedrijven als Ariane dwingen om de kosten van lanceringen te verlagen. Additive manufacturing zag hij toen als een oplossing hiervoor.  In een andere presentatie gaat Markus Axtner van MT Aerospace in op het gebruik van DED-technologie voor de productie van grote, structurele componenten van vliegtuigen. Oerlikon Metco presenteert de snelle ontwikkeling van legeringen voor zowel reparatie als coaten alsook additive manufacturing van vliegtuigonderdelen. Vanuit Fraunhofer ILT wordt de laatste stand geschetst met betrekking tot EHLA 3D printen, de snelle technologie die in Aken is ontwikkeld. Laserline sluit het blok over DED-technologie af met een presentatie over het gebruik van diodenladers voor metaaldepositie.

Chassis-onderdelen 3D printen

Het thema laser powderbed fusion technologie wordt vanuit de toepassing ingevuld door Ford Werke in Aken. Het gaat dan met name om de ontwikkeling van functionele prototypes van chassisonderdelen voor personenwagens. Qua technologie schetst Trumpf het gebruik van sensoren om het proces te monitoren, terwijl Bart Van der Schueren van Materialise juist het belang van data in het hele proces belicht. Tot slot wordt nog ingegaan op de rol van simulatie. CADFEM toont daarmee het besparingspotentieel aan.

AKl’22 en live demo’s

Op 5 en 6 mei is dan het feitelijke lasercongres AKL ’22. Ook dan staat laser AM op de agenda, onder andere de eerste dag (5 mei) met presentaties door  GKN Additive, Fraunhofer ILT en ESI Software. Eind van de middag zijn er demonstraties in de onderzoeklabo’s van het Fraunhofer ILT. Op 6 mei staan presentaties over additive manufacturing op de rol door Audi, Fraunhofer ILT (hybride AM met lasdraad en poeder) en het automatiseren van het nabewerken door softwareontwikkelaar BCT.

Hier vind je alle informatie over het AKL ‘22

Back to top button