3D printmarkt

Stratasys: verlies maar toename verkopen high end printers

De lange termijn vooruitzichten voor de 3D printermarkt blijven goed, maar op korte termijn moet de sector wennen aan lagere groeicijfers. De groei vertraagt doordat klanten hun 3D printers hun printers langer en langduriger benutten. Dat zegt David Reis, CEO van Stratasys, in een toelichting op de 2e kwartaalresultaten. Ondanks de hogere verkopen van de Stratasys Fortus vielen de cijfers de markt tegen.

 

CEO David Reis: instellen op lagere groei

Nu is het zo dat het erop lijkt dat beleggers het even hebben gehad met 3D printen. De aandelenkoers van Stratasys reageerde fors op de blijkbaar teleurstellende resultaten. De koers ging met meer dan 15% omlaag, maar herstelde tot uiteindelijk een verlies van 10%. De aandelenkoers van menig concurrent zijn het afgelopen jaar eveneens fors gedaald. Terecht?

De nieuwe fabriek van Makerbot in Brooklyn (New York).
De nieuwe fabriek van Makerbot in Brooklyn (New York).

 

Fors minder printers verkocht

De omzet van Stratasys groeide in het 2e kwartaal met 2,2% tot 182,3 miljoen dollar. De marge daalde met 6,5%. Het netto verlies bedroeg 22,9 miljoen dollar, vergeleken met praktisch break even een jaar eerder. Wat de markt waarschijnlijk het meeste heeft doen schrikken, is het aantal verkochte 3D printers. In het voorbije kwartaal wist Stratasys wereldwijd 6731 printers aan de man te brengen, tegen 14.909 een jaar eerder. Ook in het 1e kwartaal had het concern hier al last van. Dat komt met name, aldus de toelichting, door het inzakken van de verkopen van Makerbot.

 

Meer vraag naar Fortus en Connex printers

Want, aldus de toelichting door de CEO, juist in de hoogwaardigere series, de Fortus en Connex 3D printers, nemen de verkopen wel toe. Daarop baseert het management het lange termijn vertrouwen. Voor de komende maanden blijft men voorzichtig. Er zijn tekenen dat de markten in Noord Amerika en Europa aantrekken, maar de Aziatische markt en de verkopen van Makerbot zullen ook in de tweede helft van dit jaar last houden van tegenwind. David Reis: “Wij geloven dat onze industrie in de overgangsfase naar een langzamere groei zit, nu gebruikers hun investeringen in 3D printers verwerken en het gebruik van hun bestaande capaciteit vergroten. We blijven optimistisch over de lange termijn groeivooruitzichten.” Dat neemt niet weg dat de marktleider in 3D printen de eerdere voorspellingen voor heel 2015 heeft ingetrokken. Het komend kwartaal zal het verlies nog iets toenemen.

 

Solidscape
Samen met de Kangshuo Group is in China het grootste 3D print servicebureau van het land opgezet.

China: servicenetwerk met 1000 3D printers

Een van de markten waar het nu moeilijk gaat, maar waar Stratasys op lange termijn hoge verwachtingen van heeft, is China. David Reis benadrukte dat de Chinese overheid het thema 3D printen hoog op de agenda heeft staan. Men wil de technologie promoten in de maakindustrie. Op dit moment neemt het 3D printen vooral toe in de Chinese juwelenindustrie. Stratasys speelt hierop in met de 3D printers van Solidscape, sinds 2011 eigendom van Stratasys. Hiermee worden wasmodellen geprint die vervolgens gebruikt worden om met de verloren was methode sieraden, maar ook medische en industriële producten, te gieten van uiteenlopende metalen. Vorige week kondigde het bedrijf nog aan samen met de Kangshuo Group in China het grootste 3D printservicebedrijf van China te gaan inrichten. In de provincie Guangdong, traditioneel een regio met veel matrijzenmakers, is het eerste servicecenter geopend. In totaal wil men de komende tijd 100 van dergelijke centra door heel China starten, waar alles bij elkaar meer dan 1000 Solidscape 3D printers komen te staan.

Een tweede sector waarin Stratasys momenteel het 3D printen versneld ziet doorbreken, is de dentale markt.

 

Back to top button